Gazeteci, şair ve oyun yazarı Refik Erduran'ın dördüncü ölüm yıl dönümü

Pek çok oyun ve şiir kaleme alan Refik Erduran, 1 Aralık 2017'de hayatını kaybetti. Refik Erduran'ın anısına saygıyla...

Giriş: 01.12.2021 - 11:50 Güncelleme:
Özel İçerik

Refik Erduran'ın kökleri, Karamanoğulları Beyliği'ne dayanan bir aileden gelir. Dedesi ağır ceza reisi Ahmet Erduran, babası asker ve avukat Hüsamettin Ahmet Bey'dir. Annesi ise Türkiye’de ilk resimli dergiyi çıkaran Maarifçi Mustafa Refik Bey’in kızı Refika Hanım'dır.

Ünlü yazarın bugün dördüncü ölüm yıl dönümü. Kendisini sevgi ve saygıyla anıyoruz; ruhu şad olsun...

Çiftin ikinci çocuğu olan Refik Erduran, 13 Şubat 1928'de İstanbul'da dünyaya geldi. Çocukluğunu Üsküdar'da bir yalıda, dadıların gözetiminde geçirdi.

İlköğrenimini Nilüfer Hatun İlkokulu'nda ( o zamanki adıyla 15. İlkokul) tamamladıktan sonra öğrenimine Robert Kolej'de devam etti.

İlk oyununu Robert Kolej'de iken yazdı ve oyun 1948 yılında okulun tiyatrosunda 'Kahraman' adıyla sahnelendi.

Erduran, Robert Kolej’den lisans derecesini aldıktan sonra 1947 yılında Tiyatro Tarihi ve Dram Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi için Cornell Üniversitesi'ne gitti.

Hayranı olduğu Nazım Hikmet'in cezaevinde hastalandığını ve durumunun kötüleştiğini öğrenince onunla tanışma arzusundan ötürü 1949 yılında Türkiye'ye döndü.

NAZIM HİKMET'LE DOSTLUĞU

Refik Erduran, Türkiye'ye döndükten sonra Nazım Hikmet'i hapisten kaçırma planları yaptı ancak buna gerek kalmadı; çünkü 28 yıllık mahkumiyet kararı ile hapse girmiş olan ve 13 yıldır hapis yatan Nazım Hikmet'in geri kalan cezası, şairin af yasası kapsamına alınması için yürütülen büyük kampanyanın ve yaptığı açlık grevinin ardından affedildi ve şair 15 Temmuz 1950 günü özgür bırakıldı. Ne var ki Nazım Hikmet, 1951 yılında askere çağrılmış ve askerde öldürülme tehlikesi ortaya çıkmıştı.


HAPİSTEN KAÇIRILMA HİKAYESİ

Bu dönemde şairin baba bir anne ayrı kızkardeşi Melda Hanım ile nişanlanan Erduran, artık akrabalık ilişkisi de olan Nazım'ı yurt dışına kaçırma fikrini öne sürdü ve kendisinin kullandığı bir sürat motoruyla Nazım'ın İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e geçmesine, Karadeniz'de seyreden Romanya bandıralı bir gemiye binerek Türkiye'den ayrılmasına yardımcı oldu.


"KAÇIRILAN MEŞHUL..."

Erduran'ın bu olayda oynadığı rol, uzun süre sır olarak saklandı. Olayla ilgili suç dosyası "kaçıranı meçhul" olarak kapandı. Nazım Hikmet, 1961 yılında yazdığı Otobiyografi adlı şiirde kaçışından, Refik Erduran'dan adını anmadan şu dizeyle bahsetmiştir :"1951`de bir denizde genç bir arkadaşla yürüdüm ölümün üstüne."

REFİK ERDURAN ÖLDÜ...

Refik Erduran 2017'de hayatını kaybettiğinde, takvimler 1 Aralık'ı gösteriyordu. Şaire Allah'tan rahmet diliyoruz.

Kitap sayfası için iletişim:

Kitap@ensonhaber.com.tr

Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.