1 Kasım seçimleri ABD'de tartışıldı
AA

1 Kasım seçimleri ABD'de tartışıldı

Turkish Heritage Organization tarafından düzenlenen "1 Kasım Seçimlerinin Türkiye-ABD İlişkilerine Etkisi" başlıklı telekonferansa Walker ve Tennessee Teknoloji Üniversitesinden Profesör Michael Gunter konuşmacı olarak katıldı.

"SEÇMEN İSTİKRAR İSTEDİ"

1 Kasım'daki seçimin sonuçlarının Türkiye içinde ve dışında birçok kişiyi şaşırttığını belirten Walker, "DAEŞ ve PKK terörü gibi unsurlar, seçmenin 1 Kasım'da istikrar adına oy kullanmasına sebep oldu" dedi.

Walker, 15-16 Kasım'da Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne ABD Başkanı Barack Obama'nın da katılacağını hatırlatarak, Türk ve Amerikalı liderlerin yapacağı görüşmelerin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Walker, "G20 Zirvesi'ni bekleyelim, bakalım Erdoğan ve Obama ne yapacaklar. Obama'nın 'Birlikte masaya oturup bölgedeki sorunları çözmek için konuşmamız lazım' demesini bekleyelim" şeklinde konuştu.

"ABD VE TÜRKİYE, SURİYE KONUSUNDA AYNI FİKİRLERE SAHİP DEĞİL"

Profesör Michael Gunter de ABD ile AB arasında görüşmeleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının (TTIP) Türkiye için ekonomik açıdan çok büyük faydaları bulunacağını dile getirdi. Türkiye'nin dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olduğunu anımsatan Gunter, iyi bir lider kadrosuyla Türk ekonomisinin de çok daha ileri gideceğini belirtti.

Gunter, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler konusundaysa ABD'nin DAEŞ karşıtı mücadelede İncirlik Üssü'nü kullanmaya devam etmeyi umduğunu söyledi ve "ABD ve Türkiye, Suriye konusunda aynı fikirlere ve bakış açısına sahip değil, asıl sorun budur" ifadesini kullandı.

"ABD ve Türkiye'nin Suriye konusunda anlaşmaya ihtiyacı var" diyen Gunter, Türkiye'nin Suriye meselesinde önceliğini Esed'in gitmesi, ABD'nin önceliğini ise DAEŞ'in ortadan kaldırılması olarak değerlendirdi.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkinin ABD açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Gunter, "ABD, İsrail'in en büyük destekçisidir. Bu yüzden Türkiye'nin İsrail ile iyi ilişkilere sahip olması, ABD'nin arzusu olacaktır" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)