21 bölgenin elektrik dağıtımı özelleştirildi

21 bölgenin elektrik dağıtımı özelleştirildi

Dün yapılan 4 ihale ile Türkiye'deki toplam 21 bölgenin elektrik dağıtımı özel sektöre geçti.

SATILAN BÖLGELER

Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ihalede Dicle, Vangölü, Toroslar ve İstanbul Anadolu yakasının dağıtımını yapan Ayedaş satıldı. 4 ihalede ulaşılan toplam tutar 3.457 milyar dolar oldu.

HANGİ BÖLGE KİME NE KADARA SATILDI

21 bölgenin elektrik dağıtımı özelleştirildi

KAZANAN SABANCI OLDU

Günün kazananı ise Türkiye'nin en büyük dağıtım bölgeleri arasında yer alan Toroslar ve Ayedaş'ı alan Sabancı Holding oldu. Sabancı Holding'in Alman EON'la ortak olduğu Enerjisa her iki bölge için 2.952 milyar dolar ödeyecek.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN YENİ OYUNCUSU

Günün ilk ihalesi kayıp kaçak oranının en yüksek olduğu bölgeler içinde yer alan Dicle EDAŞ için yapıldı. Nihai pazarlıkta en yüksek teklifi İşkaya-Doğu OGG 387 milyon dolarla verdi. Enerji sektörünün yeni oyuncusu olan İşkaya İnşaat Ankara merkezli bir şirket. Telekom, DSİ ve TOKİ'nin altyapı işlerini yapıyor.

VAN GÖLÜ EDAŞ'A 118 MİLYON DOLAR

Günün ikinci ihalesi olan Vangölü EDAŞ'a ise en yüksek teklifi Türkerler İnşaat 118 milyon dolarla verdi. İhaleye 87 milyon dolarla başlanmış ve açık artırmaya 103 milyon dolarla geçilmişti.

TOROSLAR'A 1.7 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin ikinci en büyük elektrik dağıtım bölgesi olan Toroslar EDAŞ için en yüksek teklif 1,725 milyar dolar ile Enerjisa'dan geldi. 1,01 milyar dolarla başlanan ihaleye dokuz firma katıldı. Elemeli turlarla Elsan, Eksim OGG ve Alsim Alarko'nun ihale dışı kalmasının ardından 1,635 milyar dolarla açık artırmaya geçildi.

Açık artırmanın ilk turlarında Park Holding, Aksa, Doğu Akdeniz ve Çalık'ın çekilmesinin ardından ihaleye Enerjisa ve Fina Enerji-Fina Limancılık arasında devam edildi. Kıran kırana geçen açık artırma sürecinde 21'inci turda Enerjisa'nın 1,725 milyar dolarlık teklifinin ardından Fina Enerji-Fina Limancılık mola istedi. Moladan dönen şirket temsilcilerinin ihaleden çekildiklerini açıklamasıyla ihale 1,725 milyar dolarla Enerjisa'nın oldu.

ANADOLU YAKASI'NA 1.2 MİLYAR DOLAR

Son ihale ise İstanbul Anadolu yakası içindi. Aksa Enerji ile Enerjisa arasında geçen yarışta, 1.227 milyar dolar ile gülen taraf Sabancı Holding oldu.