3. Havalimanı'nın temeli atıldı

3. Havalimanı'nın temeli atıldı

Başbakan Erdoğan, 3.Havalimanı'nın teleml atma töreninde yaptığı konuşmasında Gezi olaylarındaki eylemcilerden bahsetti.

"GEZİZEKALILAR MALESEF BU HAVALİMANINI HAZMEDEMEDİLER"

Erdoğan, konuşmasında, "Geçen yılın Mayıs ayında bazı Gezizekalılar türedi. Bu Gezizekalılar malesef bu havalimanını hazmedemediler. " dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

"Sevgili İstanbullular, kardeşlerim sizleri saygıyla selamlıyorum. Evet İstnbul bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. Sadece İstanbul değil, tüm Türkiye tarihi anı yaşıyor.

3. Havalimanı'nın temeli atıldı İZLE

"DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ"

Türkiye, 91 yıl içinde nice büyük yatırımlara, nice büyük projelere şahitlik etti. Ancak bu porje çok ama çok farklı bir yerde duruyor. 76 buçuk milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Bu büyük övgü üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunacak. Bu boyutlarıyla havalimanı dünyanın en büyüğü.

"HAVALİMANI DEĞİL ADETA BİR ŞEHİR KURUYORUZ"

Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. Bu millete bu yakışır. Bu ülkeye bu yakışır. Sadece bir havalimanı değil adeta büyük bir şehir inşa ediyoruz. Burada inşaat dönemi boyunca 80 bin kişi istihdam edilecek. Hizmete girdiğinde ortalama 120 bin kişi istihdam edilecek. Bir şehirde olması gereken ne varsa bir bu havalimanında olacak.

3. havalimanının tanıtım görüntüleri yayınlandı İZLE

"GEZİZEKALILAR BU HAVALİMANINI HAZMEDEMEDİLER"

77 milyonun gurur duymasını ülkesiyle iftihar etmesini isityorum, arzuluyorum. Geçen yılın Mayıs ayında bazı Gezizekalılar türedi. Bu Gezizekalılar malesef bu havalimanını hazmedemediler. Onların hayalleri bizim fiillerimizin ulaştığı yere ulaşamaz. Ve onlar Türkiye'yi hala 12 yıl önceki gibi görmek istiyorlar. Biz ise, dünyada Türkiye'nin marka olduğu günlere dönmek istiyoruz. Ve inşallah o günler yine geri gelecek. Hedef 2023. Çok çalışacağız, inşallah bunuda başaracağız. Ve bu havalimanını inşallah 2017'de açacağız.

"3. KÖPRÜ'NÜN ÜZERİNDEN TREN GEÇİYOR"

Şimdi buranın yakınından Yavuz Sultan Selim Köprüsü de geçecek. Orada da 5 bin kişi çalışıyor. Daha yapacak çok işimiz var. 3. Köprü'nün üzerinden bir de tren geçiyor.

"YIPRATMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞTILAR"

Marmaray'ın güneyinden lastikli tüp geçiş de seneye açılacak. 3. Köprü'de seneye açılacak. Bu projeler Türkiye'nin artık nereye ulaştığını gösteriyor. Zor zamanlarda ümidimizi kaybetmedik. Yıpratmak için çok uğraştılar ama şu kardeşinizi harcatmadınız.

"HAVALİMANI DEĞİL ASLINDA ZAFER ANITI"

Bugün biz sadece bir havalimanı değil aslında bir zafer anıtı inşa ediyoruz. Milletin özgüvenini inşa ediyoruz.

"İHANETİN ALTINDAN BİR ÖRGÜT ÇIKTI"

Onlar maşa olarak kullanıldılar, onlar piyon olarak kullanıldılar. O sokağa çıkanlar Türkiye'nin o kutlu yürüyüşünün durdurulması engellenmesi için açık şekilde kullanıldı. Onların derdi ne ağaçtı, ne fidandı, ne çiçekti. Kendilerini solcu, ulusalcı, anti kapitalist müslüman sananlar, sadece piyon olarak kullanıldıklarını anlayamadılar. Hepsi orada bir araya geldiler. 17-25 Aralık'ta yaptığı ihanetinin altından olan bir örgüt olan bir çete ortaya çıktı. Amaç yolsuzluk değil, Marmaray'ı, 3.Köprü'yü engellemekti.

Bugün temeli atıyoruz. Bu büyük projesiyi engelleyemedikleri için onlarda büyük hayal kırıklığına uğradı. Türkiye eski Türkiye değil. "

3. HAVALİMANI'NIN ÖZELLİKLERİ

22 milyar 152 milyon euroluk kira bedeli ve 10 milyar 247 milyon euro yatırım maliyetiyle Cumhuriyet tarihindeki en yüksek yatırım olacak havalimanı başta Almanya Frankfurt olmak üzere birçok Avrupa şehrini endişelendiriyor.

İSTANBUL MERKEZ HALİNE GELECEK

Hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin dünyaya açılması için önemli bir adım olan projeyle birlikte Avrupa'yla da bağlantı daha hızlı gerçekleşecek. Proje ile İstanbul, sahip olduğu coğrafi konumu tam anlamıyla değerlendirme imkânına kavuşacak. Bu şekilde yolculuk süreleri ve uçuşmaliyetleri ciddi anlamda düşüş gösterecek. Amerika ve Şanghay'a kadar olan çok büyük bir bölgenin havacılık trafiği düşünüldüğünde, İstanbul 'merkez' haline gelecek.

500 UÇAK PARK EDEBİLECEK

Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon Euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor.