Saraybosna'da Sırplar'dan haç provokasyonu

Saraybosna'da Sırplar'dan haç provokasyonu

Bosna Savaşı sırasında Sırp askerlerinin kontrolünde olan, ağır silahlar ve keskin nişancılarla donatılan Zlatişte tepesine, bu sabah saatlerinde, haç dikildiği görüldü.

Saraybosna'ya hakim bir tepe olan ve ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan bölgeye dikilen 10 metre uzunluğundaki haçın, halen kimler tarafından dikildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

"BU DAVRANIŞ BÜYÜK BİR PROVOKASYONDUR"

Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovitsa, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu davranış büyük bir provokasyondur. Bildiğim kadarıyla Zlatişte tepesi gibi devlete ait olan topraklarda izinsiz bir şekilde park ya da herhangi bir heykel dikilmesi yasak. Özellikle de böyle provokatif bir haçın dikilmesi yasak olmalı" diye konuştu.

"BU BİR SEÇİM OYUNU OLABİLİR"

Bu tür bir eylemin "kurban ile saldırganı eşitleme" amacı taşıdığını vurgulayan Grabovitsa, sözlerine şöyle devam etti: "Haçın, 'Saraybosna'da öldürülen yaklaşık 6 bin Sırp'ın anısına dikildiğini' duydum, fakat bu sadece bir yalandan ibaret. Kurban ile saldırganı eşitleme fikri asla başarılı olmayacak. Önümüzde seçimler var ve bu bir seçim oyunu da olabilir. Her halükarda, Saraybosna'ya haç dikilmesinin birden fazla anlamı var. Bence ilgili kurumlar haçı yerinden sökmeli ve bu şekilde herkese gerekli mesajı vermeli."