ABD: Suriye'de muhaliflere silah yardımı olmayacak
AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, günlük basın toplantısında, Başkanı Barack Obama’nın, Suriye’de ABD’nin terörle mücadele operasyonlarına destek veren gruplara silah yardımını sınırlayan yasa hükümlerini devre dışı bırakacak bir başkanlık kararnamesi yayımlamasına ilişkin konuştu.

Dışişleri Bakanlığından ABD'ye silah uyarısı-haberi için tıklayın

"BAŞKAN YASAL SINIRLAMALARIN ÖNÜNÜ AÇTI"

Toner, “Suriye’de DAEŞ’e karşı mücadele eden müttefiklerimize silah yardımı yapmamızın önünde yasal sınırlamalar vardı ve Başkan bunun önünü açtı.” ifadesini kullandı.

ABD’nin Suriye’de birlikte çalıştığı gruplara bir silah desteği olacağı yönündeki haberlere atıfta bulunularak, “Suriye’deki muhalif gruplara bir silah akımı olacak mı?” sorusuna ise Toner, “Hayır.” yanıtını verdi.

"SURİYE'YE SİLAH GİRMESİNİ İSTEMİYORUZ"

ABD’nin Suriye politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını savunan Toner, “Suriye’ye herhangi bir çeşit silahın girmesini istemiyoruz.” diye konuştu.

Daha önce Suriyeli Demokratik Güçlere “Belli seviyede bir yardım” yaptıklarını belirten Toner, şunları kaydetti: “En başında bu gruplara eğitim ve danışmanlık sağladık. Bunu yapmamızın sebebi de Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü DAEŞ’e karşı yaptıkları mücadelededir. Bunun ötesinde yaptığımız yardımlar hakkında yorum yapmayacağım.”

MANPAD YARDIMI KİMLERE YAPILACAK?

Toner'in MANPAD tasarısı geçirildikten sonra muhaliflere yardım yapılmayacağını açıklaması kafa karışıklığına neden oldu. Doğal olarak muhabiler yeni bir soru sordu; "Yeni kararnameyle hangi gruplara silah yardımı yapılacağı" sorusunu, Toner cevapsız bıraktı.

ABD YPG'YE SİLAH VERMİYOR

Pentagon Sözcüsü Adrian Rakkine-Galloway ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığının YPG’ye silah yardımı yapmadığını söyledi.

YARDIMLAR SURİYE ARAP KOALİSYONU'NA

Galloway, “ABD Savunma Bakanlığı YPG’ye silah vermiyor. ABD sadece Suriye Arap Koalisyonu’na ve Suriyeli Demokratik Güçlerinin (SDF) Arap unsurlarına silah veriyor.” dedi.

OBAMA YÖNETİMİ SURİYE'YE MANPAD GİRİŞİNE KARŞI

ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ise Suriye’ye taşınabilir hava savunma füzelerinin girmesine karşı olduklarını belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Suriye'deki muhaliflere "Taşınabilir hava savunma füzeleri" (MANPAD) verilmesine karşı olduklarını bildirdi.

Yetkili, “Bu hükümetin Suriye’ye MANPAD’ların girmesi ve onların orada kullanımına ilişkin net bir tavrı var ve bu değişmedi. Daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi bu tür silahların Suriye’ye girmesi bizi ciddi şekilde endişelendirecektir.” dedi.

YASA TASARISI SORUSUNA CEVAP VERMEDİ

Yetkili, Senato’dan geçen yasa tasarısı hakkında konuşmak istemedi.

ABD'de yeni bütçe tasarısıyla MANPAD kararı haberi

ABD: Suriye'de muhaliflere silah yardımı olmayacak

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)