ABD'nin başkenti Washington'da elektrik kesintisi - İzle
AA

washington-elektrik

Yerel saatle 13.00 sularında kentin önemli bölümünde elektrik kesintileri meydana geldi. Kesintiden etkilenen yerler arasında ABD Kongresi, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı da bulunuyor. Çok sayıda önemli federal kurumların binalarına da elektrik verilemezken şehirdeki metro hatları da olumsuz etkilendi.

ABD'nin başkenti Washington'da elektrik kesintisi

DIŞİŞLERİ BRİFİNGİNDE ELEKTRİKLER KESİLDİ

Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde elektrikler aniden kesilince Sözcü Marie Harf, toplantıyı sona erdirmek zorunda kaldı. Brifingde bulunan gazeteciler de kesintiyi toplantıdan fotoğraflarla sosyal medyadan paylaştı.

ABD'nin başkenti Washington'da elektrik kesintisi - İzle

Smithsonian müze kompleksinde de kesintiden etkilenen bazı müzelerin tahliye edildiği belirtildi.

KESİNTİNİN NEDENİ, ELEKTRİK SANTALİNDE PATLAMA

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, kesintilerin ardından yaptığı açıklamada olayın terör saldırısıyla bir ilgisi olmadığını duyurdu. Bakanlık daha sonraki açıklamasında ise kesintiye başkent Washington’a yakın bölgedeki Maryland eyaletinde bir elektrik santralinde meydana gelen patlamanın neden olduğunu bildirdi.

Başkent bölgesine elektrik sağlayan Pepco şirketi ise kesintinin giderilmesi için çalışıldığını belirtirken, şu anda bölgede 2 bin 400 binanın kesintiden etkilendiğini açıkladı.

EARNEST: BEYAZ SARAY KISA SÜRELİĞİNE ETKİLENDİ

Başkentteki elektrik kesintisi nedeniyle Beyaz Saray’daki günlük brifing de geç başladı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, kesintilere dair soru üzerine, kesintinin Beyaz Saray’ı kısa süreliğine etkilediğini belirtti.

Earnest, “Binanın bazı bölümlerinde yedek enerji devreye girdi ama bazı noktalarda da elektrik normal düzeyde. Beyaz Saray’da düzen yavaş yavaş normale dönüyor” dedi.

Bir soru üzerine, elektrik kesintisinden ABD Başkanı Barack Obama’nın etkilendiğini sanmadığını ifade eden Earnest, “Ben de o sırada kendisiyle toplantıdaydım. Odadan çıktığımda bana elektrik kesintisinin olduğu bildirildi. Dolayısıyla tam da kesintinin olduğu anda kendisi de ben de bir şey hissetmedik” diye konuştu.

"EN DÜŞÜK DÜZEYDE ETKİLENDİK"

Earnest, “Odanın aydınlatılmasında azalma da mı olmadı?” sorusu üzerine, “Ben öyle bir şey hissetmedim” ifadesini kullandı.

İç Güvenlik Bakanlığı'nın elektrik kesintilerinin terörle bağlantılı görünmediğini açıkladığını hatırlatan Earnest, konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını da henüz bilmediğini kaydetti.

Earnest, elektrik kesintileri karşısında Beyaz Saray’ın nasıl dizayn edildiğine yönelik soruları yanıtlamadı. Earnest, “Sadece şunu söyleyebilirim, kesinti Beyaz Saray’da çalışanları en düşük düzeyde etkiledi. Hatta bazılarımız bir elektrik kesintisi bile olduğunu anlayamadı. Bina, bu tür olaylardan en az etkilenecek şekilde inşa edildi” dedi.

2003'TE DE YAŞANMIŞTI

2003'te Amerika'nın kuzeydoğu ve Kanada'nın doğu bölgelerinde Perşembe günü yerel saatle 16:00 dolayında başlayan elektrik kesintisitam 2 gün sürmüştü.

ABD ve Kanada'nın bu iki bölgesindeki elektrik şebekelerini birbirine bağlayan enterkonnekte sistemin aksaması nedeniyle New York ve Ohio eyaletlerinde nükleer elektrik santralları durduruldu, New York ve diğer büyük kentlerde metro, elektrikli tren seferleri tamamen aksadı, binlerce kişi, trenlerde ve yüksek yapılan asansörlerinde mahsur kaldı.

İşyerlerinin dağılma saatinde meydana gelen elektrik kesintisi yüzünden trafik ışıkları çalışmaz hale gelince New York, Cleveland ve Detroit gibi kalabalık kentlerin caddelerinde trafik büyük ölçüde aksadı. Milyonlarca kişinin evlerine yürüyerek dönmeye çalışması nedeniyle caddeler adeta insan seliyle tıkandı.

Tarihsel boyutta olduğu bildirilen elektrik kesintisi nedeniyle Amerika ve Kanada'da hava ulaşımı da büyük ölçüde aksadı. Hergün milyonlarca kişinin gelip geçtiği New York ve Cleveland'la Kanada'nın Ottawa ve Toronto havaalanlarında binlerce kişi mahsur kaldı.

Karanlığın bastırmasıyla yağmalama ihtimaline karşı ve diğer güvenlik ve acil hizmet ihtiyaçları nedeniyle New York eyaletinde olağanüstü durum ilan edildi. Belediye Başkanı Bloomberg kent sakinlerinin tam bir sükunet içinde hareket ettiklerini ve resmi makamların, halkın bu tutumunu takdirle karşıladığını söyledi.

Amerikan federal makamları ve bu arada İç Güvenlik Bakanlığı da terörizm ihtimalinin sözkonusu olmadığını açıkladı.

Kesintinin, Amerika'nın kuzeydoğu bölgelerinde bugüne kadar yaşanan büyük çaplı elektrik kesintilerinin hepsinden daha geniş bir alanı ve daha çok sayıda insanı etkilediği bildirildi.

ABD'DE TARİHİ ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Bölgede, 1965, 1977 ve 1996 yıllarında da geniş çapta elektrik kesintileri olmuştu. 1996 yılındaki kesinti de dünkü gibi yaz mevsiminde ve havanın çok sıcak olduğu günlerde yaşanmış ve dokuz eyaleti etkilemişti. O olaya, yüksek ısı nedeniyle enerji nakil hatlarında genleşmenin ve klima kullanımının artması sonucu aşırı talebin neden olduğu bildirilmişti. 1977'deki kesinti ise tam bir gün sürmüştü.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)