Adalet Sarayı'ndaki rüzgar türbini Avrupa'ya örnek oldu
Detay Haber

Adalet Sarayı'ndaki rüzgar türbini Avrupa'ya örnek oldu

Konferansta projeyi tanıtacak olan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, "Konferansa dünya çapında 28 proje davet edildi. Türkiye'den de güçlü rakiplerimiz vardı ama biz seçildik" dedi.

"GÜÇLÜ RAKİPLER VARDI"

Sabah Gazetesi'ne konuşan projenin fikir babası ve koordinatörü Başsavcı Fehmi Tosun İstanbul Adalet Sarayı'nda Başsavcı Vekili olarak görev yaptığı sırada 2012'de adliyenin çatısının çok rüzgar aldığını fark ettiğini, aylık 500 bin lirayı bulan elektrik masrafını nasıl düşüreceklerini düşündükleri sırada yurtdışında gördüğü rüzgar türbinin adliye çatısına konulup konulamayacağını araştırmaya başladıklarını kaydetti.

Bu fikri İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden öğretim üyesi Ergün Bozdağ'la paylaştığını belirten Başsavcı Tosun, "Hocam ekibiyle birlikte geldi, ölçüm yaptılar ve burada rüzgar türbini kurulabileceği kanaatine vardılar" şeklinde konuştu.

Adalet Sarayı'ndaki rüzgar türbini Avrupa'ya örnek oldu

YILDA 6 MİLYON LİRA TASARRUF

"Bu projenin fikrini ilk ortaya attığımızda kimse ciddiye almadı" diyen Başsavcı Tosun, "Geçtiğimiz şubatta projeyi faaliyete geçirdik. Gayet iyi gidiyor. Türbin şimdilik adliyenin bir kısmının elektriğini üretiyor. Bir süre sonra tamamının elektriğini üretecek ve yıllık 6 milyon lira gibi bir tasarruf sağlanmış olacak. Bu teknoloji konferansından davet almamız da projenin başarısına işaret. Dünya çapında sadece 28 proje davet edildi. Aralarında Airbus, IBM gibi dünya çapında firmaların projeleri de var. Türkiye'den de güçlü rakiplerimiz vardı ama bizi seçildik. Hollanda ve Fransa'dan bazı firmalar da bizimle görüşme talebinde bulundular. Konferansta projemizin sunumunu yapacağız" ifadesini kullandı.

Adalet Sarayı'ndaki rüzgar türbini Avrupa'ya örnek oldu