A&G Araştırma'nın son seçim anketi

A&G Araştırma'nın son seçim anketi

NTV canlı yayınına katılan Adil Gür, seçim yasaklarına saatler kala son kamuoyu yoklamalarının hangi sonucu gösterdiğini değerlendirdi.

Bu gece 12.00 dan itibaren seçim yasakları başlayacak. Seçim anketlerinin yayınlanması da yasak kapsamında bulunuyor.

SON HAFTA 3-5 PUANLIKI BİR DEĞİŞİKLİK OLDU

Seçim yasaklarına saatler kala A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür son kamuoyu yoklamalarını NTV canlı yayınında değerlendirdi:

"Henüz daha 12 gün var. Her ne kadar seçimden 3 ay öncesiyle seçim günü arasında çok büyük değişiklikler olmasa da gerek 2009 yerel seçimlerinde hem de referandumda son hafta için de 3-5 puan da olsa değişiklikler oldu. Dolayısıyla önümüzdeki hafta son araştırmaların yayınlanmasından sonra konuşmak daha doğru olur. Belki kamuoyu bunu bilemeyecek, yurtdışındaki bir ajansla ya da internet üzerinden tarihe not düşmek isteriz."

"Türkiye'de yayınlanan kamuoyu yoklamalarının seçmeni etkiliyor zannediliyor. Halbuki her gün onlarca araştırmayla karşılaşıyoruz, Türkiye insanlar zaten anketlere güvenmiyor."

TÜM PARTİLER KAZANACAK

"Tüm siyasi partilerle ilgili olumlu konuşmak mümkün. Gördüğüm şu; Meclis'te temsil edileceği düşünülen partilerin hepsinin kazanacağı bir seçim olacak."

İKTİDAR YORGUNLUĞUNA RAĞMEN...

"Örneğin Ak Parti, 2007 seçimlerinde 46.6, 2009 seçimlerinde ise İl genel meclisi seçimlerinde 38.4 oy almıştı. Bugün yapılan kamuyu yoklamaları Ak Parti'yi 38.4'ün bir hayli üzerine gösteriyor. Üç dönemlik iktidar yorgunluğuna rağmen bu oranın üzerinde olması AK Parti'nin başarılı olduğunu gösteriyor."

CHP YÜZDE 30'U ZORLAR

"CHP, 2007'de DSP ile birlikte 20.9, 2009'da da 23.1 oy almıştı. Bugün yapılan kamuoyu araştırmalarının en kötümser olanları bile CHP'yi yüzde 26-27 seviyesinde gösteriyor. Ben de, bugüne kadar yaptığım araştırmalara dayanarak CHP'nin yüzde 30'u zorladığını ve bunu aşmasının sürpriz olmayacağını düşünüyorum."

KASET İDDİALARI MHP'YE 2 PUAN GETİRDİ

"MHP'ye gelecek olursak, 12 Eylül referandumu ile birlikte "kesin yok oldu, barajın altında" kaldı yorumları yapılıyordu. MHP liderinin halk içine çıkmadığı söyleniyordu. Oysa bugün görüyoruz ki sayın bahçeli günde iki-üç miting yapıyor. Geçen hafta çektiğimiz resme baktığımızda MHP'nin barajın bir hayli üstünde olduğunu söyleyebiliriz."

"Elbette öyle ilginç bir ülkede yaşıyoruz ki açıkçası yarın neye uyanacağımızı bilemiyoruz. Bunu da not olarak eklemek isterim."

"Yayınlanan kasetlerin etkisine gelirsek, ilk iki kaset sonrasında MHP oylarının çok da değişmediğini gördük. Ama 6 istifanın geldiği son kaset olayından sonra MHP oylarının 2 puan yükseldiğini gördük. 12 puan az görünüyor ama yüzde 10 civarında oyu olan bir partinin oylarının yüzde 20 artması demek."