Bakan Akar: Gözlem noktalarından çekilmeyeceğiz
AA & Ensonhaber

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin, Suriye'nin İdlib kentindeki gözlem noktalarından geri çekileceği yönündeki söylentilere son noktayı koydu.

İdlib'deki son gelişmeleri değerlendiren Bakan Akar, "Gözlem noktalarının geri çekilmesi söz konusu değil." dedi.

Bakan Akar: Gözlem noktalarından çekilmeyeceğiz

"VERİLEN SÖZLER TUTULSUN"

Esad rejimi güçleri tarafından bir saldırı gelmesi halinde buna misliyle karşılık verileceğinin altını çizen Akar, Rusya ile görüşmelerin süreceğini kaydetti.

Bakan Akar: Gözlem noktalarından çekilmeyeceğiz VİDEO

Bakan Akar, "Avrupalı ve Amerikalı muhataplarımızdan verdikleri sözleri tutmalarını bekliyoruz." diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu ateşkesin sağlanabilmesi, akan kanın durabilmesi için süratle tarafların Soçi mutabakatındaki taahhütlerine uymasını bekliyoruz. Biz uyduk, diğer tarafların da uymasını bekliyoruz. Avrupalı ve ABD'li dostlarımızın da taahhütlerine uymalarını, somut adımlar atarak sorumluluklarını yerine getirmelerini, üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz."

Bakan Akar: Gözlem noktalarından çekilmeyeceğiz

"KOMŞULARIMIZIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILIYIZ"

Moskova'daki görüşmeler hatırlatılarak bunların devam edip etmeyeceği sorusuna Akar, "Görüşmelerimiz tabii ki devam ediyor, edecek. Bu taleplerimizi tekrar tekrar gündeme getirdik, getirmeye devam edeceğiz" karşılığını verdi ve şu şekilde konuştu:

"Biz orada ateşkesin sağlanması için ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz, alanın kontrol edilmesine çalışıyoruz. Gerekirse oradaki muhaliflere veyahutta ateşkesi bozanlara karşı zor da kullanabileceğimizi ifade ettik, ifade etmeye devam ediyoruz. Bizim yaptığımız intikallerin başka bir amacı yok. Biz Suriye başta olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Biz bir an önce bölgede ateşkesin sağlanması, istikrarın sağlanması, anayasanın yapılması, meşru bir hükümetin seçilmesi ve bu meşru hükümet çerçevesinde istikrara kavuşmuş, demokratik ve istikrarlı bir Suriye'den bahsediyoruz. Bu bizim arzumuz, isteğimizdir."

Bakan Akar: Gözlem noktalarından çekilmeyeceğiz

Astana Mutabakatı'nın 5. maddesine dikkati çeken Akar, ateşkesin sağlanabilmesi için garantör bir ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin de ilave tedbirler alma konusunda yetkili olduğunu belirtti.