Yargıtay alkollü araç kullananlar için kararını verdi

Yargıtay alkollü araç kullananlar için kararını verdi

Ortalama bir erkek vücudunda iki duble rakı veya dört biradan sonra oluşan 1 promil alkolün her koşulda sürüş yeteneğini kaybettirdiğine karar veren Yargıtay, bu durumdaki sürücüye hapis cezası gerektiğine hükmetti.

Sabah Gazetesi'nde yer alan haberde Ersan Atar Yargıtay'ın 2 duble rakı veya 4 biradan sonra ortalama bir erkek vücudunda oluşan 1 promil (100 mililitre kanda 100 miligram alkol) alkolün her koşulda sürüş yeteneğini kaybettirdiğine karar verdiğini belirtiyor. Yargıtay, bu durumdaki sürücüye hapis cezası verilmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay 12'inci Ceza Dairesi'nin kararına ilişkin süreç şöyle işledi:

BİR PROMİL SINIR

Rutin trafik kontrolü sırasındaki ölçümlerde bir sürücünün vücudundaki alkol oranı 1.04 promil çıktı. Sürücünün ehliyeti de olmadığı için evrakı savcılığa gönderildi. Savcılığın açtığı dava sonucu yerel mahkeme, sürücüde 1.04 promil alkol çıkmasının tek başına ceza vermek için yeterli olmadığını belirtti.

Mahkeme, alkolün etkisinin kişiden kişiye değiştiğini ve somut olayda, öncesinde alınan alkolün doğrudan etkisinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yerel mahkemenin verdiği beraat kararı temyiz üzerine Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkemenin beraat kararını, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 179'uncu maddesindeki "Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek hâlde olmasına rağmen araç kullanan kişiye 2 yıla kadar hapis cezası verilir" hükmü gereği bozdu.

DETAYLI MUAYENE EDİLMELİ

Yargıtay bu kararında, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının tek başına TCK'daki bu suçu oluşturmayacağını, ancak "suç oluşmamıştır" derken de kişinin aldığı alkolün; reflekslerini, algılarını, yürüyüş şeklini, dikkatini ve psikolojik ve nörolojik dengesini bozup bozmadığının detaylı muayene ile tespit edilmesi gerektiğini kaydetti. Yargıtay bütün bu incelemelerin, alkolün 1 promilin altında çıkması halinde geçerli olduğunu, bu oran ve üstünde çıkan alkolün güvenli sürüş yeteneğini kaybettireceğinin kesin olduğunu belirtti.

Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, Adli Tıp Kurumu 5'inci İhtisas Dairesi'nin yerleşik uygulamalarına dayandırdığı bu görüşünü kararına şöyle yansıttı: "Bireysel farklılıkları da elimine edebilecek şekilde 1 promilden yüksek olarak saptanan alkol düzeyinin, güvenli sürüş yeteneğini kaybettireceğinin, bilimsel olarak kabulü gerekir."

2 YILA KADAR HAPİS

Yargıtay bu kararıyla, "1 promilin altındaki alkolün o bireyi nasıl etkilediği tıbbi olarak araştırılmalıdır ancak 1 promil ve üstü alkol güvenli sürüş yeteneğini kaybettirir" demiş oldu. Kararda, vücudunda 1.04 promil alkol bulunan sürücüye bu gerekçelerle TCK'nın 179'uncu maddesine göre 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiği belirtildi.

İKİ DUBLE RAKI, DÖRT BİRA...

Yargıtay'ın kararı, "insan vücudunda 1 promil alkol nasıl oluşur?" sorusunu gündeme getirdi. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar ve uygulamadaki tespitler; kişisel durumlara göre değişmekle birlikte 40 yaşındaki ortalama kilodaki bir erkekte 1 promil alkole, 2 duble rakı, 4 bira veya 4 kadeh şarapla ulaşılabildiğini gösteriyor. 40 yaş ve ortalama kilodaki bir kadında bu sınıra, 1.5 duble rakı, 3 bira ve 3 kadeh şarapla ulaşıldığı kabul ediliyor.