Altın Portakal Film Festivali başladı

altın portakal

Etkinliğin yapıldığı alanın kent merkezinden uzak olması nedeniyle Antalyalılar, sanatçıların kırmızı halı geçişini izlemeye ilgi göstermedi.

Kırmızı halıdan geçen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gazetecilerin son dönemde yaşanan şiddet olaylarını hatırlatması üzerine, sanatın birleştirici gücüne en çok ihtiyaç duyulan bir dönemin yaşandığına dikkati çekti.

Türel, etkinlik içindeki konser ve eğlenceleri iptal ettiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"(Sinemalarda sinema gösterilmelidir) dedik. Sinema festivalimiz devam ediyor. Ben bu vesileyle tabi ki hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sanatın ve sanatçıların birlik, beraberlik ve barış mesajlarına ihtiyacımız olduğu süreçte bunun çok büyük bir fırsat olduğunu da ifade etmek isterim."

YILMAZ ERDOĞAN: EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ SİNEMA DEĞİL

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Yılmaz Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin zor bir dönemden geçtiğine dikkati çekti. Bu dönemde ülkenin en önemli sorununun sinema ya da festival olmadığına değinen Erdoğan, "Bir an önce sokaklarımıza huzurun gelmesini diliyorum. Festivalin de huzur içinde geçmesini diliyoruz bütün arkadaşlarla beraber" dedi.

Erdoğan, belgesel film yarışmasında bir esere sansür uygulandığı iddialarının ardından bazı jüri üyelerinin istifa etmesinin hatırlatılması üzerine de "Herkesin istediği tavrı koyma hakkı var. Bu hakkı kullanan arkadaşlar var. Bunu istifa eden arkadaşlara sormanız gerekir" diye konuştu.

FATMA GİRİK'TEN KOBANİ VE IŞİD YORUMU

Yeşilçam'ın usta isimleri Filiz Akın ve Fatma Girik, kırmızı halıdan kolkola geçti. Girik ve Akın, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Fatma Girik, 50 yılı aşkın sinema hayatında yeniden Altın Portakal'da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Girik, bir gazetecinin, "Kobani'de yaşanan olaylarla ilgili şiddet içerikli eylemler hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Dışarıda bunlar olurken burada böyle laylaylom olmuyor. Sanat her şeyin üstesinden gelecek" dedi.

Girik, yaşanan olayların "hoş" olmadığını da belirterek, "Leman Sam bir şey söyledi, kadına neler söylediler. Yani o da 'Allahuekber' diyor, bu da 'Allahuekber' diyor ve birbirlerini kesiyorlar. Böyle hoş değil ki bunlar. Yani nedir, neyi paylaşamıyorsunuz?" diye konuştu.

Bu yılki Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Yarışması'nda bir filme sansür uygulandığına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de Girik, "Ben sansüre karşıyım. Senelerce karşı olarak Ankaralara yürüdük, 3,5-4 kilo zayıfladık. Sansür yeniden hortladıysa ne kadar kötü bir şey" dedi.

FİLİZ AKIN: SANAT HEPSİNİN ÜSTESİNDEN GELECEK

Filiz Akın, son günlerde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Akın, "Sanat hepsinin üstesinden gelecektir eminim. Uzlaştırıcı olacaktır diye düşünüyorum. Bu tür olaylar sadece sanata değil, her şeye gölge düşürüyor. Sanat devam edecektir" dedi.

Akın, festivaldeki sansür iddialarıyla ilgili konuşmak istemediğini dile getirerek, "Sanatta özgürlük" diye konuştu.

Sanatçılar, kırmızı halıdan geçerek, gala dolayısıyla düzenlenen kokteyle katıldı.

ONUR ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Sinema sanatçıları, festivalde yarışacak filmleri tanıttı. Geceye, ‘Onur Ödülleri’nin sahiplerine verilmesiyle devam edildi. Çok sayıda filmde senarist, yönetmen ve oyuncu olarak görev alan tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, oyuncu Nilüfer Aydan ile “Düşman Yolları Kesti” gibi Türk sinemasının çok sayıda klasiğinde imzası olan yazar Tarık Dursun Kakınç törende “Onur Ödülü”nün sahibi oldu. “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ise Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn’e verildi.

FATMA GİRİK: İKİ ÖDÜLÜ ARAKLADIM

Ödülünü Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Filiz Akın’ın elinden alan Haldun Dormen, yıllarını tiyatroya vermiş birisi olarak sinemadan ödül almanın büyük mutluluk olduğunu söyledi. Nilüfer Aydan’ın ödülünü, Türk sinemasının önde gelen isimlerinden Fatma Girik verdi.

Sinemada 57 yılı geride bıraktığını belirten Girik, yaptığı esprilerle salonda bulunanları güldürdü. 71 yaşında olduğunu ve yaşını saklamadığını belirten Girik, “Ben yaşımı saklasam arkamdan ‘Manyak sanki biz seni bilmiyor muyuz’ derler. 4 tane Altın Portakalım var, ikisini filmle aldım, ikisini arakladım galiba hatırlamıyorum” dedi.

NİLÜFER AYDAN: ATATÜRK İÇİN ALIYORUM

Onur Ödülü’nün sahibi olan Nilüfer Aydan ise, “Dünyada ve ülkemiz çok kötü şeyler oluyor. Buraya gelmek istemedim ama o kadar emek verdiler çaba sarf ettiler ki. Bu ödülü barış sevgi ve Türkiye’mizin lideri Atatürk için alıyorum. Onun söylediği bir şey var; ‘Cihanda sulh yurtta sulh" diye konuştu. Yazar Tarık Dursun Kakınç’ın ödülünü ise gelini, Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in elinden aldı.

"YAŞAM BOYUNU ONUR ÖDÜLÜ" OSCARLI OYUNCUYA

“Yaşam Boyu Onur Ödülü” Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn’e verdi.

Konuşmasına Türkçe ‘Merhaba’ diyerek başlayan Elen Krsty, “Çok ödül aldım ama bu ödül çok onur verici. Bu güzel yerde bulunmaktan, ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Bir kere geldim ama bu kez rüyamı gerçekleştiriyorum. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Yıldırım Önal Anı Ödülü” yönetmen Şerif Gören tarafından Güler Ökten’e verildi. “Sinema Emek Ödülü”nün sahibi ise Ali Salim Yaşar oldu. Yaşar film çekiminde olduğu için törene katılmadı. Ödülünü set görevlisi ‘Godzilla’ lakaplı Selahattin Geçgel aldı. “Buraya gelen sinema ekibinin önünde yatarım” diyerek sahneye yatan Geçgel, ayakta alkışlandı.

Sansür tartışmaları ve ‘Belgesel Film’ kategorisinin iptal edilmesiyle tartışmalı bir şekilde başlayan 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, geleneksel kortej, konser ve parti etkinlikleri de IŞİD bahanesiyle yapılan gösterilerde çıkan olaylar nedeniyle iptal edilmişti.