Antalya'ya hızlı tren müjdesi
AA

Antalya'ya hızlı tren müjdesi

Antalya-Alanya yolu köprülü kavşakları ANFAŞ Köprülü Kavşağı açılışı ile Meydan-Havaalanı-EXPO 2016 raylı sistem inşaatının temel atma töreni gerçekleştirildi.

ANFAŞ Kavşağı'ndaki törende konuşan Bakan Bilgin, 2 milyonu aşan nüfusu ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Antalya'da trafik yükünü azaltmak ve ulaşım hizmetlerini uluslararası standartlara kavuşturmak için çok büyük gayretle çalıştıklarını söyledi.

Bilgin, Antalya'nın sadece turizm yönüyle değil, uluslararası kongreler, sergiler ve diğer uluslararası organizasyonlarla ayrı bir önem kazandığını anlatarak, bu nedenle Bakanlık olarak kentte ulaşımın bütün alanlarında önemli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Sadece Antalya'da değil tüm Türkiye'de ulaşım alanında önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Bakan Bilgin, ülkede 2003 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun, 13 yılda 24 bin 86 kilometreye çıkartıldığını ifade etti. Bilgin, 13 yıl önce sadece 6 il birbirine bağlıyken bugün 75 ilin birbirine bölünmüş yollarla bağlandığına dikkati çekti.

Türkiye'nin bilgi, birikim, teknoloji olarak çok iyi noktalara geldiğini ifade eden Bilgin, denizlerin altında yollar, üstünde havalimanları inşa ettiklerini, dağları delip, vadileri aşıp, dünya standartlarında tüneller, köprüler yaptıklarını söyledi.

ANTALYA'DA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Antalya'da yürütülen ulaştırma yatırımları hakkında bilgi veren Bilgin, Batı Çevre Yolu'nun 2016 yılında tamamlanacağını, bu yol bittiğinde, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Konya ve Mersin istikametinden gelen vatandaşların, şehir içi trafiğine girmeden batıdaki ilçelere geçiş yapabileceklerini kaydetti.

Bilgin, Antalya-Serik yolunda trafik akışını kesintisiz hale getirmek için Uncalı, Sanayi, Gebiz, Kocayatak, Çandır, Cumalı, Karadayı ve Boğazkent köprülü kavşaklarının proje çalışmalarını tamamlayıp, en kısa sürede ihalelerini yapacaklarını ifade etti.

Antalya-Isparta yolunu bölünmüş yol haline getirmek için ihale hazırlıklarının devam ettiğini belirten Bilgin, Antalya-Alanya Otoyolu'nun proje çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

HIZLI TREN HATTI

Bir kentte ulaşım alternatifi ne kadar çok gelişirse o kentin o kadar çevresine ve dünyaya açık olacağını kaydeden Bilgin, bu nedenle Antalya'yı, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri'ye, yine Antalya'yı, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir’e bağlayacak hızlı tren hatlarıyla ilgili etüt projelerini önümüzdeki yıl bitirmeyi planladıklarını dile getirdi.

Bilgin, "642 kilometre uzunluğundaki Antalya-Kayseri hızlı tren hattını kesimler halinde projelendiriyoruz. Eskişehir bölümünün proje ihalelerini bu yıl yaptık. Değerlendirme çalışmaları devam ediyor. Afyonkarahisar kesiminin ise proje hazırlık çalışmaları devam etmekte. İnşallah 2020 yılında Antalya'ya hızlı tren seferlerini başlatmış olacağız" dedi.

Bakan Bilgin, bugün temeli atılan raylı sistemin tamamlanmasıyla da Antalya Havalimanı ile otogar arasının 37 dakikaya, kent merkezi ile havalimanı arasının ise 17 dakikaya ineceğini bildirdi.

Antalya'da iki adet havalimanı bulunduğunu anımsatan Bilgin, kentin batısında yer alan turizm merkezleri için büyük önem arz eden bir havalimanı daha planladıklarını, bununla ilgili Kaş, Demre arasında yer tespit ve fizibilite çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Bilgin, havayolu, demiryolu ve karayolundaki yürütülen çalışmaların dışında bölgede kruvaziyer turizminin gelişmesi için yeni yat limanları inşa etmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Törene katılan Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti Antalya Milletvekili ve Mersin milletvekili adayı Lütfi Elvan da AK Parti'nin bir istikrar partisi olduğunu, 1 Kasım'dan sonra da Antalya'ya yatırımların devam edeceğini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya milletvekili adayı Mevlüt Çavuşoğlu ise Antalya'nın her tarafına bir taraftan duble yollar, otobanlar yapacaklarını, bir taraftan da hızlı tren ağıyla kenti Anadolu'ya, Avrupa'ya ve Asya'ya bağlayacaklarını söyledi.

Son dönemde yapılan uluslararası organizasyonlarla Antalya'nın bir marka şehir haline geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, bu nedenle gururlu olduğunu bildirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)