Arıtman: Yeni CHP ABD projesidir

Arıtman: Yeni CHP ABD projesidir

Şimdiye kadar hiçbir partinin yapmadığı yapılarak, seçim beyannamesine halktaki Amerikan karşıtlığını giderme vaadi koyulduğunu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, yeni CHP'nin bir ABD projesi olduğunu söyledi.

ECONOMİST'İN ÇAĞRISI ÜZDÜ

ABD'den destek alındığını iddia eden Arıtman, "CHP'yi Atatürk kurdu, ilk genel başkanı da Atatürk'tür. 'Benim iki önemli eserim vardır. Biri cumhuriyet, öteki Cumhuriyet Halk Partisi'dir.' demiştir. 'Bağımsızlık benim karakterimdir.' demiştir, yani CHP'nin en önemli ve vazgeçilmez özelliği, bağımsızlık ülküsüdür. Bugün bunu yitirdiğimiz görüyoruz. Yeni CHP söylemi, bir anlamda Atatürk'ü ve onun ilkelerini, devrimlerini reddetme olarak da karşımıza çıkmaktadır." şeklinde konuştu. Arıtman, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli'nin, Atatürk ilke ve devrimlerinin savunucusu ve bekçisi olmayacağını, olmak istemediğini söylediğini de hatırlatarak, "Bu bir parti suçudur. CHP'li olmakla da bağdaşmaz ama yeni CHP başka bir şeydir." dedi. Canan Arıtman, gazetelerden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, The Economist'in çağrısından rahatsız olmadığını, aksine gurur duyduğunu okumanın kendisini çok üzdüğünü de söyledi: "Bundan dolayı hiçbir rahatsızlık duymamıştır, bu da işbirliğini gösterir. Yoksa bir CHP genel başkanının, Atatürk'ün koltuğunda oturan birinin, emperyalizmin ve kapitalizmin böyle bir desteğinden üzüntü ve utanç duyması, reddetmesi gerekirdi." Arıtman, yeni CHP ile Atatürk'ün kurduğu arasında çok büyük bir fark ve derin bir uçurum olduğunu sözlerine ekledi.

'BUNUN CHP'YE HİÇBİR KATKISI OLMAZ'

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de The Economist'in desteğini, "Bu lehimize olmaz. Benim gibi CHP'li de buna soğuk bakar. Onun işi mi benim neye oy vereceğimi söylemek? Ben bunu, içişlerime müdahele gibi kabul ederim." şeklinde değerlendirdi. Söz konusu sebebiyle Türk seçmenin oyunu CHP'ye vermeyeceğine de dikkat çeken Mengü, "Bunun bize hiçbir katkısı olmaz." dedi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yazıyı olumlu karşılamasına da değinen Mengü, her liderin kendisi ve partisinin lehine yazılanları olumlu karşılayacağını ifade etti. Aynı derginin 2007'de AK Parti'yi, 2011'de ise CHP'yi desteklemesini de, "Bizim basın gibi çok kalıplaşmamışlar demek ki. Batıda basın yandaşlar, merkez medya ya da candaşlar diye bölünmemiş. Günden güne fikrini değiştiriyor. Böyle köşe yazarları yok mu dün başka, bugün başka şey söşleyen?" sözleriyle yorumladı. Yazıyı çok önemsemediğini ancak üstünde kıyamet koptuğunu kaydeden Milletvekili Mengü, CHP içinde de bu açıklamadan hoşlananlar olabileceğini, herkesin kendisi gibi düşünmek zorunda olmadığını vurguladı: "Herkes benim gibi düşünmek zorunda olsa ben listenin başında olurdum ya da bana kontenjandan bir yer verirlerdi."