Aselsan ölümleri Meclis'te

Aselsan ölümleri Meclis'te

İstanbul Milletvekili Celal Dinçer'in ardından bu kez Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, şüpheli ölümleri Meclis gündemine getirdi. Bugün gazetesinden Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre; CHP, stratejik nitelikli kurumda görev yapan mühendislerin art arda yaşamını yitirmesi ile ilgili Meclis araştırması açılması için Meclis Başkanlığı'na yeni bir başvuru gerçekleştirdi.

6 MÜHENDİS ÖLDÜ

Aselsan mühendislerinden Hüseyin Başbilen 7 Ağustos 2006, Halim Ünal 17 Ocak 2007, Evrim Yançeken 26 Ocak 2007, Zafer Oluk 5 Mayıs 2008, Burhaneddin Volkan 9 Ekim 2007'de hayatını kaybetti.

Son olarak 25 Ocak 2013'te Hakan Öksüz trafik kazasında yaşamını yitirdi. Tanrıkulu, başvuru gerekçesinde, "Bu olaylar intihar ve kaza ihtimalleri ile basite indirgendiği takdirde, ülke savunmasını ilgilendiren birçok konunun üstü kapatılacaktır" dedi.

Tanrıkulu, Öksüz'ün önceki yıllarda saldırıya uğradığına dikkat çekerken, ailelerin isteği ile Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun araştırma yapmasının şüphelerin haklılığını gösterdiğini vurguladı.

KRİTİK PROJELER

1975'de TSK'nın haberleşme cihaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulan Aselsan'ın son dönem projeleri, dikkat çekiyor.

- ASELPOD projesi (2006): Savaş uçakları için tasarlanmış yeni nesil, çok algılayıcılı hedefleme sistemi. Üstün kızıl
ötesi görüntüleme sistemi kapsıyor.

- MİLGEM savaş sistemi tedarik projesi (2007): Yapımı ve entegrasyonu milli kaynaklarla gerçekleştirilen milli gemi projesi.

- ATAK sözleşmesi, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz (ÇBSMT) projesi (2008): İlk hava savunma radarı oluşturuldu.

- Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma gemisi projesi, Aksaz ve Foça deniz üssü su altı ve üstü gözetleme ve tespit sistemi (Yunus) projesi, Yeni Tip Karakol Botu projesi ve JEMUS Kastamonu, Konya Telsiz sistemi projesi (2008).