Aşk kadını şimdi sopalık

Artık sağır sultan bile duydu; dört yıllık aşk bitti, Romeo ve Juliet'in 'Türk versiyonu' Kadir ve Hande yollarını ayırdı. Tam da hayranlarının pop müziğe döndü diye sevinç çığlıkları attığı ve yeni şarkılarıyla 'haydi eller havaya' moduna girip sabahlara kadar dans ettiği bir dönemde Hande'nin yaşadığı bu ayrılığın reklam koktuğunu düşünenler olabilir. Ne yalan söyleyeyim, ilk etapta benim de aklıma gelmedi değil. Bu nedenle Hande'ye 'gerçekten' neler olduğunu öğrenmek istedim ve onunla buluştum. Laf lafı açtı ve Romeo'dan değil, hayattan konuşurken bulduk kendimizi.

Romeo ve Juliet misali yaşanan büyük aşk bitti.
Hande, belki biraz bitkin ama müziğin iyileştirici gücü sayesinde hala dimdik ayakta! Eşcinsellikten meditasyona, Madonna kıyaslamalarından yeni imajına kadar her konuda AKŞAM'a konuşan Hande'nin sadece bir 'Aşk kadını' olmadığını bir kez daha göreceksiniz...

-Albümün adı neden Hande'ye Neler Oluyor?
İnsanlar, 'Acaba Hande bu sefer nasıl bir albüm yapacak?' diyorlardı. Bu albümde şarkıcılık anlamında çok daha iyi bir performans sergiledim. Çünkü albümde şarkıcıyı ön plana çıkaran besteler var. Bazı şarkılar hit olabiliyor, ama vokal ön plana çıkamıyor. Ünlü oluyorsunuz, ama şarkıcı olamıyorsunuz. Bendeki son değişiklikleri anlatması bakımından 'Hande'ye Neler Oluyor?' isminin bu albüme çok yakıştığını düşünüyorum.

- İki şarkıyı tek klipte birleştirme fikri nasıl ortaya çıktı?
Bunu yapma ihtiyacı hissettik, çünkü albüm çıkmadan 'Sopa' şarkısı meşhur olmuştu bile. Albüm çıktıktan sonra da 'Yasak Aşk' insanları çok etkiledi. Bu iki şarkı arasında seçim yapamadık. Bir kesim 'Sopa'ya diğer kesim de 'Yasak Aşk'a klip çekilmesini istedi. Yönetmen Kemal Doğulu ile bir araya geldik ve o da ikisini birleştirebileceğimizi söyledi. İki ay sonra da 'Bodrum'a bir klip çekeceğiz.

Ne Lady Gaga'yı ne de Madonna'yı kopyalarım
-Madonna ile kıyaslamalardan sonra şimdi de sizi Lady Gaga ile kıyaslıyorlar. Bu sizin orijinal sahne kimliğinizin önünde bir engel oluşturmuyor mu?
Bu benzetmeler her sanatçıyı mutsuz eder. Çünkü aslında herkes kendi olmak ister. Ben aslında Türkçe şarkılarla büyümüş bir kız da değilim. Görsel olarak da, vokal tekniği olarak da yurt dışını örnek alıyorum. Ama asla birebir ne Lady Gaga'yı ne de Madonna'yı kopyalamıyorum.

- Yine her klipte imajınız değişecek mi?
Evet, çünkü çok sıkılgan bir yapıya sahibim. Özellikle saçımı değiştirmek bana çok iyi geliyor. Sabah uyandığımda hep aynı kadını görmek beni yoruyor. Ama inanın, bu bende ünlü olmadan önce de vardı.

- Siz aynı zamanda bir annesiniz. Oğlunuz sizi sabah sarışın, akşam siyah gördüğünde bu değişikliklere ayak uydurabiliyor mu?
Oğlum bazen çok beğeniyor bazen de 'Ne yaptın ya diğeri daha güzeldi' diyor. 3 gün geçtikten sonra da 'Alıştım ben buna, bu da güzel olmuş' diyor. Tabii o benim yaptığım işin çok iyi farkında. Sanatımı cesur şekilde yapmama büyük destek veriyor. Ben de ondan çok şey öğreniyorum. Oğlum bana geçen gün, 'Hiçbir albümünde bu kadar taciz edilmedim' dedi. Arkadaşları, albüm çıkana kadar oğluma 'nasıl şarkılar var?' diye soru soruyorlar. Kız arkadaşları kıyafetlerimi istiyor. Onun neslinin dikkatini çekmek benim en büyük hedefimdi. Yoksa ben de kendi kitlemle yaşlanmayı bilirdim.

Hande'ye Neler Oluyor?
-Hande gerçekten eskiye döndü mü?
Ben hiçbir zaman eskiye döndüm demedim, pop'a dönüş yaptım dedim. Asla 'eller havaya' tarzı şarkılar okumam da demedim. Aslında değişen sadece beste stillerim. Elektronik bestelerde daha konuşur tarzda bir vokal performansım vardı. Bu albümdeki melodiler daha pop ve benim vokal yorumum daha önde o kadar.

- Albümde öne çıkan duygusal şarkılardan biri 'Boşa Ağlayan Kız.' Siz hiç boşa ağladınız mı?
Evet, hem de çok. Pozitif düşünce kurallarını uygulamaya çalışıyorum ama bazen, ne kadar güçlü olursanız olun, bedeniniz bu negatif enerjiyi atmak istiyor. Ağlamak da vücudun bir ihtiyacı sonuçta. Ben zaten bunu engellemem. Çoğu zaman neden önüme bu kadar taş koyuluyor diye düşünüp boşa ağladığım oldu. Neden değişimin desteklenmediği bir ülkedeyim diye düşündüm; ama aslında durum öyle değil. Değişimi ve gelişmeyi destekleyen çok insan var bu ülkede. Birisi ile ilişkiniz bittiğinde dünyanız kararmış gibi hissedersiniz ve durmadan ağlarsınız. Ben de her insan gibi böyle duygusal anlar yaşadım. Artık böyle şeyler istemiyorum.
HANDE Yener'in son albümü 'Hande'ye Neler Oluyor' Poll Prodüksiyon etiketiyle raflardaki yerini aldı. Yener, bu albümde sadece Sinan Akçıl ile çalışmak istedi. Albümün prodüktörlüğünü ise Hande Yener ve Polat Yağcı yaptı.

Hande'den Kolpa'ya destek
HANDE, ilk defa genç bir rock grubuna destek verdi. İkinci albümleri 'Maximum' için 'Bir Yerde' adlı şarkısını Kolpa'ya veren Yener, grubu çok beğendiğini söylüyor. 'Bizimle şarkısını paylaştığı için çok mutluyuz' diyen Kolpa ise, ilerde Hande Yener'le bir düete imza atmak istiyor.

Eşcinselleri baskı altına almak Müslümanlara yakışmaz
-Sizin en büyük kitlenizden biri de eşcinseller. Siz de onlara destek vermek için 2009 yılında eşcinseller için yapılan bir yürüyüşe katıldınız. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Kavaf, 'Eşcinsellik bir hastalıktır' demişti. Geçtiğimiz gün de eşcinseller kendisini boykot etmişti. Sizin bu konudaki görüşleriniz nedir?

Eğer eşcinsellik bir hastalıksa, bizim onlarla daha da yakından ilgilenmemiz gerekir. Ben, eşcinselleri çok seviyorum ve onları çok sempatik buluyorum. Onlar bu toplumda çok yalnızlar. Dışlandıklarını görüyorum, öldürüldüklerini duyuyorum. Tüm bunlara tarafsız kalmak da bir nevi taraf tutmaktır. Yani hiçbir şey yapmadığınız zaman, 'ölsünler' demek oluyor. Belki bazı insanların yeteri kadar cesareti olmadığı için bu desteği verememiş olabilirler, ama ben kendi adıma onların yanlarında olduğumu hissettirmek istedim. Geçtiğimiz sene eşcinseller için organize edilen bir yürüyüşe katıldım ve orada bir konuşma yaptım. Ayrımcılıktan nefret ediyorum. Onları baskı altına almak Müslümanlığa kesinlikli yakışmaz diye düşünüyorum.

- Şu an moraliniz nasıl?
Çok mutluyum, huzurluyum ve kendime çok güveniyorum. Güzel bir albüm yapmanın verdiği ayrı bir huzur da var. Benim bütün hayatım müzik. Müzik yapmayan insanlara sıkıcı gelebilirim. Planlarım hep bunun üzerine. Ama müzikten hoşlanan insanlar benimle o konuda tatmin olabilir.

-Arabanızda kimlerin albümlerini dinliyorsunuz?
Kendi albümüm, Kutsi, Depeche Mode ve vazgeçilmezim olan Madonna'nın albümü var. Madonna'nın müziği beni motive ediyor. Morali bozuk olan birini ayağa kaldırabilen bir müzik tarzı var.