Atatürk orduyu Chanel'den giydirmiş

Atatürk orduyu Chanel'den giydirmiş

Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm orduya Chanel'den kıyafet sipariş ettiğini söyleyen Gökçaylı TSK'nın 1945'e kadar o kıyafetleri giydiğini söyledi.

İşte Hürriyet'ten İzzet Çapa'ya konuşan Vural Gökçaylı'nın o açıklamaları;

ÜNLÜ PARFÜM MARKASININ HİKAYESİ

* Siz tanışıyor muydunuz Matmazel Coco ile?

- Aynı ortamlarda bulunmuşluğumuz vardı. Müthiş ihtiraslı, yaratıcı ve hayran olunacak bir kadındı. Zaten geçmişi de roman gibi... Annesi terk etmiş, babası Amerika'ya gitmiş, bunu yetimhanede rahibeler büyütmüş. Küçük kafelerde şarkı söyleyerek hayatını kazanmaya çalışıyormuş. Sen meşhur parfümü, Chanel No:5'in nasıl ortaya çıktığını bilir misin? Coco'nun ilk aşkının ölümü ile parfümün üretilmesi aynı zamanlara denk geldi. Belki de Chanel No:5, onun aşk acısıyla başa çıkabilme yöntemiydi.

* Maşallah her yeri dolaşmış; Türkiye'ye hiç uğramamış mı matmazel?

- Chanel'in konforlu moda anlayışı, yeteneği ve dünyayı saran ünü Atatürk'ün de ilgisini çekmiş olmalı ki, 1930'larda ondan Türk Silahlı Kuvvetleri için kıyafet tasarlamasını rica etmiş.

ATATÜRK ORDUYU CHANNEL'DEN GİYDİRMİŞ

* Ne yani Atatürk, bütün orduyu Chanel'den mi giydirmiş?

- Tabii canım... Coco, subaylardan sonraki bütün üst düzey merasim giysilerini tasarlamış. Atatürk'ün katafalkının etrafındaki generallerin giysilerine ve 1930'ların balo fotoğraflarına bakarsanız, hepsi bir tiyatro kostüm tasarımcısının elinden çıkmış gibi muhteşemdir. Bunların tümü de Chanel'in tasarımıdır.

* Siz bunları nereden biliyorsunuz?

- Paris'te Bibliotheque National'de Atatürk'ün Chanel'e verdiği siparişlerin belgelerini gördüm. Atatürk'ün bu kıyafetleri Chanel'e tasarlatması TSK tarihinde hem tasarım hem de Chanel gibi dünyanın hayran olduğu bir modacı ile çalışmak anlamında bir ilk oldu. Askerimiz 1945'e kadar o kıyafetleri giydi.