Atıksulardan elektrik üretiliyor
AA

r

Tesislerin enerji ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan uygulama sayesinde yıllık ortalama 8,5 milyon TL değerinde elektrik tasarrufu sağlanıyor. Başkent’te kullanılmış kirli suları, Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nin yanı sıra kentin çevresinde ve ilçelerde bulunan 21 adet arıtma tesisiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın standartlarına uygun şekilde arıtılarak Ankara Çayı’na boşaltılıyor. Atık suların çevreye verebileceği zararları engelleyen arıtma işlemleri, özellikle Sakarya Nehri Havzası için hayati önem taşıyor.

YAĞIŞLI GÜNLERDE ARITMA İŞLEMİ 1,6 MİLYON METREKÜPE ÇIKIYOR

Ankara’nın gelişim ve nüfus artışına paralel olarak genişleme potansiyeline sahip olan Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi, yağışlı günlerde 1 milyon 530 bin metreküpe kadar atık su arıtıyor. Bu tesisin yanı sıra ilçelerde bulunan bölgesel 21 farklı atık su arıtma tesisinde de 100 bin metreküpün üzerinde su arıtılarak, sağlıklı şekilde yeniden doğaya dönüşümü sağlanıyor.

Tüm tesislerde arıtma işlemi, yağışlı günlerde toplam 1 milyon 630 bin metreküpe kadar çıkabiliyor. Ankara sınırları içinde bulunan ve kapasiteleri daha düşük olan atıksu arıtma tesisleri şunlar: "Karaköy, Çubuk, Kazan, Ayaş-Sinanlı, Turkuaz, Yapracık Kuzeydoğu, Yapracık Güney Batı, Elmadağ, Hasanoğlan, Kalecik, Lalahan, Çayırhan, Evren, Karagedik, Çamlıdere, Akkuzulu, Yukarı Çavundur, Pazar, Kazan-Orhaniye, Gölbaşı Dikilitaş, Kazan-İğmir".

Tatlar'da bulunan Merkezi Arıtma Tesisi, 2025 yılına kadar, 6.5 milyon nüfus oranına göre yağışlı günlerde 2 milyon 750 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine ulaşabilecek.

YILLIK 8,5 MİLYON TL ENERJİ TASARRUFU

Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nde, gerekli tüm analizler kendi laboratuvarlarında yapılıyor. Tesisin su, gaz ve çamur üniteleri tam otomasyon sistemiyle çalışıyor.

Tesislerde gerçekleştirilen işlemler sonucunda katı maddeler ve çamurun kolayca susuzlaştırılması sağlanıyor. Özümleyici tankların üst kısmında biriken biyogaz, seramik ve çakıl, filtrelerden geçirilerek temizleniyor ve her biri 4 bin metreküp kapasiteli 2 alçak basınçlı gaz tankına gönderiliyor. Böylece atık sudan üretilen biyogazla, istasyonda kurulu 3 megavat gücündeki 3 jeneratörde enerji elde ediliyor. Tesislerin enerji ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan uygulama sayesinde, yıllık ortalama 8,5 milyon TL değerinde elektrik tasarrufu sağlanıyor.

Mevcut jeneratörlerin yanı sıra arıtılmış suyun Ankara Çayı’na verildiği noktada, “Arşimet burgusu” olarak adlandırılan yöntemle, yeni hidroelektrik santral yapımına devam ediliyor. İnşaatı bitme aşamasına gelen 1 megavatlık hidroelektrik santral üretime geçtiğinde, tesisin elektrik ihtiyacının tamamı kendi imkânlarıyla karşılanmış olacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)