Avrasya Tüneli görüntülendi

İstanbul'da Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafeyi 1 saat 20 dakikadan sadece 15 dakikaya indirecek olan Marmaray'ın kardeş projesi Avrasya Tüneli’nde sona doğru yaklaşıldı.

Proje, son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya'nın incelemeleri sırasında görüntülendi.

Avrasya Tüneli görüntülendi GALERİ

Avrasya Tüneli görüntülendi

OTOMOBİLLER VE MİNİBÜSLER GEÇİŞ YAPACAK

*Kazlıçeşme ve Göztepe arasında hizmet verecek Avrasya Tüneli’nden otomobiller, minibüsler geçiş yapacak. Ağır taşıtlar, motorsiklet, bisiklet ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.

Avrasya Tüneli görüntülendi

GEÇİŞ ÜCRETİ

*Tünel geçiş ücreti 4 dolar + KDV olarak belirlendi. Ücret her yıl enflasyon oranında artacak.

200 METREDE BİR KAÇIŞ ODALARI

*Tünelde 200 metrede bir kaçış odaları yer alacak. Bu odalar ve tüm tünel 24 saat izlenerek müdahale edilecek.

Avrasya Tüneli görüntülendi

ATAŞ 24 YIL İŞLETECEK

* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Avrasya Tüneli Projesi’nin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.

Avrasya Tüneli görüntülendi

* Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli’ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağı. 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 dolar olan toplam yatırımın 285 milyon 121 bin 188 doları özkaynak olarak, 960 milyon doları ise kredi ile finanse edilecek.

3 YILDA 90 BİN ARAÇ GEÇECEK

*Tünelden ilk 3 yılda günde ortalama 90 bin araç geçmesi bekleniyor. 3 yıl sonrası öngörülen rakam ise 130 bin.

TÜNEL GÜZERGAHI

Avrasya Tüneli Projesi üç bölümden oluşuyor; Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak, engellilerin erişimine uygun yaya köprüsü de üst geçit olarak inşa edilecek.

Avrasya Tüneli görüntülendi

TOPLAM UZUNLUK 5.4 KM

Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak. İstanbul Boğazı’nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek.

Avrasya Tüneli görüntülendi

DENİZE EN YAKIN NOKTA 27 METRE

Deniz tabanının en yakın noktada 27 metre altından geçecek. Tünel Açma Makinesi ile geçilecek uzunluk 3.4 kilometre ve TBM kazı çapı 13.7 metre olacak. Projenin Asya yakası yaklaşım yolu başlıklı bölümü ise D-100 karayolu, mevcut Eyüp Aksoy Köprülü Kavşağı’ndan Göztepe Kavşağı’na kadar olan 3.8 kilometrelik yolu kapsıyor. Burada yol 8 şeride çıkarılacak ve bağlantı yolları iyileştirilecek.