Avrupa'da 'devlet başkanına hakaret' suç
AA

Avrupa'da 'devlet başkanına hakaret' suç

Adalet Bakanlığının yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'de, cumhurbaşkanına hakareti suç sayan Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesine benzer maddeler, Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin ilgili kanunlarında da bulunuyor.

İŞTE O ÜLKELER

Çalışmaya göre, İtalya'da cumhurbaşkanının şerefini veya itibarını küçük düşüren kişilerin bir ila beş yıl arasında hapis cezasına çaptırılmasına hükmedilirken, Polonya Cumhuriyeti'nin kanununda da "Cumhurbaşkanına aleni olarak hakaret eden kişi üç yıla kadar hapisle cezalandırılır" maddesi yer alıyor.

Almanya'da cumhurbaşkanına hakaret üç aydan beş yıla kadar, İspanya'da da İspanya Kralı'nın, eşine, çocuklarına, torunlarına, kraliyet mensuplarına veya mirasçılarına hakaret eyleminin ciddiyet derecesine göre altı aydan iki yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılması ön görülüyor.

Devlet başkanlarına hakareti kanunlarında suç sayan ve çeşitli cezalara hükmeden diğer ülkelerde yer alan benzer maddeler ise şu şekilde:

Belçika: Krala hakaret suçunun cezası altı ay ile üç yıl arasında değişen miktarlarda hapis cezası. Sanığa, hapis cezasının yanında, para cezası ve siyasi haklarını kullanmaktan men cezası da verilebiliyor.

Yunanistan: Hakaret suçunun müeyyidesi üç aya kadar hapis cezası. Yayım yoluyla işlenmesi halinde de bunlara el konulabiliyor.

Hollanda: Krala hakaret suçunun cezası beş yıla kadar hapis ve 20 bin 250 avro para cezası.

Portekiz: Hakaret suçunun basit hali üç aya kadar hapis cezası. Basın yoluyla işlenmiş ise sanığa, üç yıla kadar hapis cezası ve 60 güne kadar adli para cezası veriliyor.

Slovenya: Hakaret suçunu işleyen bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)