Bağdat'tan Erbil'e: Havaalanlarını devredin

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

PETROL KONUSUNDA SADECE BİZLE İLETİŞİME GEÇİN

Irak hükümeti, IKBY'den tüm sınır kapılarını ve havaalanlarını Bağdat yönetimine teslim etmesini isterken komşu ülkelerden sınır ve petrol konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurmasını istedi.

ERBİL - BAĞDAT GERİLİMİ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı referandumunun sonuçlarını tanımayacaklarını ve Irak'ta ırkçı devletin kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Bağdat'tan Erbil'e: Havaalanlarını devredin

Devlet televizyonu aracılığıyla Irak halkına seslenen İbadi, "Irak, etnik ve mezhep temelli bölünmeyle karşı karşıya bulunuyor. Irak'ta ırkçı devlet kurulmasını reddediyoruz. Emrivaki siyasetini kaba kuvvetle empoze etmek olmaz. Bu, Saddam rejimi gibi başarısızlığa uğrayacak." dedi.

IKBY'deki referandum için sandıklar konuldu VİDEO

İRAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Öte yandan, İran'ın, Bağdat'ın talebi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) uçuşları durdurduğu açıklandı.

Yarın IKBY'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesi verilen kararla ilgili konuşan İran'ın en üst düzey güvenlik birimi sözcüsü Keyvan Hosravi, IKBY'den yapılacak uçuşlara da hava sahalarını kapattıklarını aktardı.