Bakanlıktan Tahir Elçi cinayeti hakkında açıklama
AA

içişleri-tahir-elçi

Buna göre, 27 Kasım 2015 Cuma günü saat 06.30 sıralarında Bağlar ilçesi Şanlıurfa yolu üzeri Kadın Doğum Hastanesi önünde rutin devriye görevini ifa eden Bağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı resmi polis otomobiline, PKK terör örgütü mensubu 2 terörist tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildi.

Olayla ilgili yapılan çalışmalar neticesinde, olay yerine yakın bölgede eylemde kullanılan çalıntı araç içerisinde bir terör örgütü mensubu ölü olarak ele geçirildi. Bu saldırıda polis memurları Ufuk Ünsal, Şinasi Kızılelma ve Mesut Taşkın'nın çeşitli yerlerinden yaralandığı kaydedildi.

Dicle Üniversitesi Hastanesine sevk edilen bu 3 polisin hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

Ölü olarak ele geçirilen teröristin yapılan parmak izi çalışmaları neticesinde, 1995 doğumlu Süleyman Yakışır olduğu, bu kişinin terör örgütüne üye olmak suçundan kaydının bulunduğu tespit edildi.

Ayrıca araca 20 metre mesafede bir adet kalaşnikof marka silah, bir adet glock marka tabanca ve bu tabancaya ait 2 adet şarjör ele geçirildi. Glock marka tabancanın kriminal tetkikinde daha önce Diyarbakır'da bir lokantada yemek yiyen polislere yapılan silahlı saldırıda 2 polisin yaralanması, 2 vatandaşın da hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan eylemde kullanıldığı belirlendi.

TERÖRİST TAKİPTEYDİ

Terörle Mücadele Polisleri, 27 Kasım 2015 Cuma günü yapılan saldırıyı gerçekleştiren teröristlere yönelik yapılan istihbari çalışmalarda açık kimliği tespit edilen bir bölücü örgüt mensubunun ticari bir taksi ile 28 Kasım 2015 Cumartesi günü saat 10.30 sıralarında Kayapınar Caddesi'nden hareketle Diyarbakır Sur bölgesine eylem amaçlı gittiği bilgisine ulaştı.

Konuyla ilgili birimlere bilgi verilerek, bu terör örgütü mensubunun muhtemel bir eyleminin önlenmesi amacıyla tüm birimler uyarıldı.

Bugün saat 10.50 sıralarında Suriçi Balıkçılarbaşı noktasında bir ticari araç Terörle Mücadele ekibi tarafından durdurularak kontrol yapılmak üzere harekete geçildiği sırada araç içerisinde bulunan teröristlerce görevlilere silahla ateş edildi.

Saldırıda polis memuru Ahmet Çiftaslan'ın olay yerinde, polis memuru Cengiz Erdur'un ise yaralı olarak kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde şehit olduğu, polis memuru Sinan Tabur'un da yaralandığı bildirildi.

Silahlı saldırı sonrası terör örgütü mensupları olay yerinden yaya olarak kaçarken olay yerine yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulunan Dört Ayaklı Minare olarak bilinen yerde Diyarbakır Barosu Başkanı ve mensuplarının basın açıklaması yaptığı sokakta,  basın açıklamasının güvenliğini sağlayan polislerle teröristler arasında çatışma çıktığı, çıkan çatışmada olay mahallinde bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de hayatını kaybettiği kaydedildi.

Çatışma esnasında olay yerinde bulunan ve basın açıklamasını takip eden Anadolu Ajansı Muhabiri Aziz Aslan'ın ateşli silah ile elinden ve Doğan Haber Ajansı Muhabiri Ramazan Yavuz'un ise arbede esnasında omuzundan hafif şekilde yaralandığı hatırlatıldı. Her 2 basın mensubunun kaldırıldıkları hastanede tedavilerini müteakip taburcu edildikleri belirtildi.

BAKANLIK 4 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen 2 Mülkiye Başmüfettişinin ve 2 Polis Müfettişinin incelemelerinin devam ettiği bildirildi.

OLAY YERİ İNCELEME EKİBİNE ROKETLİ SALDIRI

Olay sonrası Sur İlçesinde saat 13.00 itibari ile sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Saat 14.30 sıralarında Cumhuriyet Başsavcısı'nın olay yeri inceleme ekipleri ve avukatlarla birlikte olay yerinde incelemeler yapmak, delillerin kaybolmasını engellemek ve her yönü ile olayın açıklığa kavuşması için gerekli çalışmalara başlamak için yola çıktığı, çevre güvenliğini sağlamak üzere giden güvenlik görevlilerine 5 ayrı noktadan roket atıldığı ve heyete uzun namlulu silahlarla ateş edildiği bildirildi.

Yine olay yerinin güvenliğini sağlayan zırhlı kobra aracının geçişi esnasında tuzaklanmış bombanın patlatılması sonucunda zırhlı aracın devrildiği ve zırhlı araçta bulunan Özel Harekat Şubesinde görevli 4 Polis Memurunun hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralandığı ve hastaneye kaldırıldıkları kaydedildi.

Olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen ve rahatsızlık duyan terörist unsurların yaptığı bu silahlı saldırılar nedeniyle olay yerine bilinçli olarak zarar verildiği, heyetin Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği noktada sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapamadan ayrılmak zorunda kaldığı bildirildi.

Bölgeye emniyeti sağlamak üzere intikal eden emniyet güçleri ile örgüt mensupları arasında sıcak çatışmalar yaşandığı, olayın en kısa süre içinde aydınlatılması ve faillerin bulunarak yargıya teslim edilmesi için gereken her türlü çalışmanın yapıldığı bildirildi.

Tahir Elçi'nin vurulduğu anın yeni görüntüleri VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)