Barack Obama veda turuna başladı
Ajanslar

ABD Başkanı Barack Obama görev süresi boyunca ilk ve son kez Yunanistan’ı ziyaret ediyor. ABD Başkanı’nın çarşamba günü tarihi kentte veda niteliğinde önemli bir konuşma yapması bekleniyor.

VEDA TURU

ABD’de görevinin son bulmasına aylar kalan Barack Obama, veda turuna başladı. Turun ilk durağı olan Atina’ya gelen Barack Obama’yı, havalimanında Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos karşıladı.

Barack Obama veda turuna başladı

Karşılama kıtasını selamlayan Obama’ya daha sonra Yunan yetkililer tanıtıldı. Havalimanında bekleyen gazetecilere de el sallayan Obama daha sonra özel aracına binerek havalimanından ayrıldı.

ÇİPRAS'LA GÖRÜŞECEK

Obama, Atina’daki temasları kapsamında Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Alexis Çipras ile bir araya gelecek. Obama’nın Çipras ile gerçekleştireceği görüşmede, mülteci krizi ve Yunanistan’ın borcunun ele alınması bekleniyor.

GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE

Obama’nın ziyareti nedeniyle Atina’daki güvenlik de üst düzeye çıkarıldı. Kentte trafik akışı değiştirildi, park yasakları getirildi, metronun merkezi durakları kapatıldı, kent merkezinde her türlü gösteriler de yasaklandı.

ÇARŞAMBA GÜNÜ ÖNEMLİ KONUŞMA BEKLENİYOR

Obama’nın görev süresi içerisinde ilk kez resmi bir ziyaret düzenlediği Atina’da çarşamba günü önemli bir konuşma yapması öngörülüyor.

Siyasi gözlemciler tarihi kentte Obama’dan bir nevi “Demokrasi kasidesi” bekliyorlar. "Demokrasinin doğduğu kentte" veda niteliğinde bir konuşma yapması beklenen Obama’nın halefi Donald Trump’ın seçim zaferine de değineceği tahmin ediliyor.

Barack Obama veda turuna başladı

Konuşmanın nerede yapılacağı şimdilik gizli tutuluyor. Yunan medyası konuşmanın Partenon Tapınağı’na bakan Akropolis Müzesi ya da deniz kenarındaki Opera binasında yapılabileceğinden bahsediyor.