Barzani'den 5 maddelik Kürdistan çıkışı

Barzani'den 5 maddelik Kürdistan çıkışı

Liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKDP) yayın organı Peyamner'e konuşan Barzani, önümüzdeki ay Erbil'de yapılması planlanan Kürt Konferansı'nın iptal edilmediğini, ertelendiğini belirtti.

Barzani, tek Kürdistan için yol haritasını şöyle sıraladı:

1- Kürtlerin birliği Bu benim için en büyük görevdir ki bu bağlamda iyi adımlar atıldığına inanıyorum. Bu Kürdistan özgürlük hareketi ve tüm Kürdistan genelinde sağlanmalı. Farklı bakış açıları ve yaklaşımların olması çok doğal ve demokratik bir şeydir. Bir daha Kürt'ün Kürt ile savaşmasına kesinlikle izin vermeyeceğim.

2- Kurumlaşma Irak Kürdistan Bölgesi'nin kurumlaşması sağlanmalı. Kürdistan öyle bir konuma ulaştırılmalı ki uğruna dökülen ve dökülecek kana layık olmalı.

3- Yabancı ülke temsilcileri Bugün Kürdistan bölgesinde birçok önemli devletin konsolosluğu mevcut. Bunlar kendi kendilerine gelmediler elbette. Bunlar Kürt milleti için büyük kazanımlardır. Sayı daha da artmalıdır.

4- Koparılmış bölgelerin kazanımı (Kerkük ve bölgesini kastediyor) Bu anayasaya uygun olarak çözülmeli ki bu Irak'ın çıkarınadır. Çözüm konusunda kararı o bölgenin halkı verecektir. (Peyamner, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ise Kerkük'ün Irak Kürdistanı'na devrine karşı olduğunu not düştü.)

5- Tek yazım dili Gelecek nesiller okullarda eğitim alırken tek bir yazım diliyle eğitim almalı. Bu çalışmayı akademisyenler yapmalı, bu konuda uzman olanlar konuşmalı.