Başbakan Bahçeli'nin savaş çağrısını değerlendirdi
ensonhaber.com

Binali Yıldırım, Vietnam dönüşü aralarında Ensonhaber Medya Grubu Başkanı Serkan Kalemciler'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, Devlet Bahçeli'nin dün yaptığı Kuzey Irak ve savaş çıkışına da cevap verdi.

Başbakan'ın uçakta sorulara verdiği cevaplar şu şekilde;

"YANLIŞ REFERANDUM KARARINDAN DÖNMELERİ LAZIM"

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Kuzey Irak’taki referandum konusu savaş sebebi sayılmalı yönünde değerlendirmesi oldu.

"Bizim bu kararla ilgili duruşumuz çok açık ve net. Başından beri bunun yanlış bir adım olacağını söyledik.Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bölgede zaten yeterince sorun var. Bunları çözmeden yeni bir sorunalanı oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Behemehal bu karar iptal edilmeli. Irak merkezi yönetimiistemiyor, İran, Türkiye istemiyor. ABD istemiyoruz diyor. Avrupa ülkeleri “zamansız” diyor. Bunlarıdikkate aldığımızda bu konuda Kuzey Irak yönetiminin ısrar etmesinin bir anlamı yok. Üstelik bölgedekigurupların kendi aralarında da tam görüş birliği yok. Farklılıklar var. Neresinden bakarsanız bakınreferandum kararı yanlıştır. Kerkük’te Türkmenler, Araplar var. Burayı da bu işe dahil etmesi durumundaişler daha karmaşık hale gelecek. Nasıl geçmişte Kerkük’te oldu bitti yapıldıysa bundan sonrasıda benzer bir sıkıntıyı yaşatabilir. Dolayısıyla ne bölgeye ne kendilerine hiçbir fayda getirmeyecek bu yanlış yoldan dönmeleri gerekir."

"ZAMAN İÇERİSİNDE ZİHİNSEL AYRILMA OLUŞTU"

Peki Barzani bu gücü nereden alıyor? Bu kadar ülke karşı çıkarken nasıl cesaretle hareket edebiliyor?

"Irak merkezi yönetimiyle Kuzey Irak bölgesel yönetimi arasında ilişkiler istenildiği gibi gitmiyor. Irak Körfez Savaşı’ndan sonra Amerika orada anayasa yaptı bunlara özerklik verdi. Anayasada da yerini aldı.Ama sonraki süreçte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Bağdat yönetimi arasında güven tam anlamıyla tesis edilemedi. Karşılıklı suçlamalar var. Merkezi bütçeden verilmesi gerekenleri alamıyoruz. Mağdur oluyoruz diyor Kuzey Iraklılar. Onlar da diyor ki bizim bilgimiz dışında petrol satıyorlar. Karşılıklı fikir ayrılıkları azalmadı arttı. Zaman içinde zihinsel bir ayrılma oluştu."

"SAVAŞ DEVLETLE DEVLET ARASINDA OLUR"

Savaş sebebi sayar mı Türkiye bu adımı?

"Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olaraktanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaşsebebidir. Ama burada Irak’ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz."