Başörtülü matematik öğretmeni ODTÜ'de otobüsten indirildi

Başörtülü matematik öğretmeni ODTÜ'de otobüsten indirildi

Matematik öğretmeni Semra Çaçan, ODTÜ'den geçen halk otobüsünden başörtülü olduğu gerekçesi ile güvenlik görevlileri tarafından indirildiğini söyledi. Üniversiteye alınmadığı için durağa yürüyerek gitmek zorunda kalan Semra Çaçan, otobüste kendisinden başka sivillerin bulunmasına rağmen özellikle hedef alındığını ifade etti.

"BAŞÖRTÜLÜ ŞEKİLDE ÜNİVERSİTEYE GİREMEZSİNİZ"

Matematik öğretmeni Semra Çaçan, sabah, Keçiören Uyanış'tan Çukurambar otobüsüne bindi. Her zaman bindiği otobüs, güzergah değiştirdiği için ODTÜ kampüsüne yöneldi. Çaçan, ODTÜ'nün Vişneli Yüzyıl Kapısı'na geldiğinde beklemediği bir uygulama ile karşılaştı. Kapıda bekleyen güvenlik görevlileri, otobüste bazı siviller olmasına rağmen Çaçan'ı, "Başörtülü şekilde üniversiteye giremezsiniz." ifadelerini kullanarak otobüsten indirdi. Çaçan, kimlik bırakıp içeri girip çıkabileceğini söylemesine rağmen, görevliler "Hayır olmaz. Burada inmeniz gerekiyor." şeklinde cevap vererek, başörtülü öğretmeni otobüsten indirdi. Çaçan, gitmesi gereken Çiçek Mahallesi'ndeki adrese yürüyerek gitmek zorunda bırakıldı.

"HEDEF ALINDIM"

Çaçan, sadece başörtülü olduğu için otobüsten indirilmek zorunda bırakıldığını söyledi. Kendisinden başka sivil vatandaşlar olmasına rağmen, sadece kendisinin hedef alındığını ve otobüsten indirildiğini iddia eden Çaçan, yaşadıklarını, "Cahillik ve çapsızlık" olarak değerlendirdi. ODTÜ'de insanların, hala giyilen kıyafetlere göre değerlendirilmesinin çok üzücü olduğunu belirten Çaçan, "İnsanlar, hala böyle değerlendiriliyorsa istediklerini yapsınlar. İnsanlar istedikleri kadar üniversite bitirsinler beş para etmez." diye konuştu.

ODTÜ'lü güvenlik amirleri ise böyle bir durumun üniversitede yaşanamayacağını söyledi. Güvenlik görevlileri, iddialarını şöyle sürdürdü: "Sorgulamayı yapan arkadaşım 20 yıldır bu kapıda çalışıyor. Öğrencilerin hemen hemen hepsini tanır. Yapılan muamele, başörtülü öğretmenin şansı ile alakalı değildir. Buranın prosedürü öyledir. Sorun, görevlinin sorunu değildir. Buradaki talimatlar bellidir. Burada, talimat üzerine çalışılır."

KAMERA KAYITLARINA BAKILACAK

Çaçan, sabah kendisinin indirildiği ODTÜ kapısında güvenlik görevlileri ile yüzleşti. Göz yaşlarını tutamayan ve mağdur edildiğini güvenlik görevlilerinin önünde de savunan Çaçan'ı, görevliler kameralar karşısında teskin etmeye çalıştı. Görevliler, arkadaşları nezaketsiz davrandıkları için üzgün olduklarını ve art niyetli olmadıklarını belirti. Olayın anlaşılması için kamera kayıtlarına da bakacaklarını ifade eden görevliler, olayın tutanağının tutulduğunu, yapılan bir yanlış uygulama varsa gerekenin yapılacağını bildirdi.