USD: 1,8440
EURO: 2,3080
ALTIN: 92,79
BONO: 9,53
PETR: 106,93

İstanbul 19°C

Ankara 18°C

İzmir 20°C

BDP'li vekiller için tehlikeli süreç

Ankara kulisleri BDP'nin TBMM'deki temsiline son verebilecek bir tartışmayı konuşuyor.

01.02.2012 - 09:37

2 yıl 1 ay hapse mahkûm edilen ve cezası onanan Van Milletvekili Aktaş'ın vekilliği düşürülür ve bu uygulama diğer BDP'liler için de işletilirse partinin Meclis'te temsili tehlikeye girecek.

BDP'NİN TEMSİL HAKKI TEHLİKEDE

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), KCK davası nedeniyle tutuklu bulunan milletvekillerinden Kemal Aktaş'ın, 2006'da yaptığı bir konuşma nedeniyle terör örgütünün propagandası suçundan hapse mahkum edilmesi ve bu kararın Yargıtay'da onanması, BDP'nin TBMM'deki temsiline son verebilecek bir tartışma yarattı.

TEKNİK İNCELEME BAŞLATILDI

Anayasanın 14. maddesi nedeniyle, vekil seçilmesine rağmen hakkındaki yargılama sürdürülen Aktaş'ın, 2 yıl 1 aylık hapis cezasının kesinleşmesi nedeniyle, anayasanın 84. maddesi uyarınca vekilliğinin düşürülmesi gerektiği iddia edildi. Bu yöntem uygulanırsa, anayasanın 14. maddesi nedeniyle neredeyse bütün vekilleri hakkındaki davaları dokunulmazlık dışında bırakılarak devam ettirilen BDP'liler, cezaları onandıkça vekilliğini kaybedecek.
Aktaş'ın cezası, hazırlanan yeni yargı paketi yasalaşırsa ortadan kaldırılabilecek, ancak bu durumda bile BDP'nin diğer vekillere ilişkin kaygısı sürüyor. TBMM Başkanlığı ilk kez karşılaştığı bu durum nedeniyle "teknik inceleme" başlattı. Aktaş'ın vekilliğinin düşüp düşmeyeceğine ilişkin karar, TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi'nin hazırlayacağı rapora göre şekillendirilecek.

'ANAHTAR KÜRDİSTAN'DA' DEDİ

BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki konuşmada "PKK propagandası" yaptığı iddiasıyla yargılanmış ve 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aktaş ceza almasına neden olan konuşmasında şunları söylemişti: "Devlet yetkilileri gerçekten barış istiyorsa, operasyonlar dursun, genel af ilan edilsin. Bu sorunların çözümü için DTP muhatap alınmalı. Kürt sorunun anahtarı Kürdistan'dadır. Anahtar Türk ve Kürt kardeşliğindedir. Gelin birlikte kardeşçe bu işi çözelim. Topla tankla Kürt halkı bitmez, özgürlük ve barış elinizi uzatın Kürtlere. Türk anneleri çocukları öldüğünde neden vatan sağ olsun diyor. Vatan sağ olsunda neden ölüyor bu gençler."

BDP'LİLERDEN 'KCK'LIYIZ' DİLEKÇESİ

Van'da, Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında olduğu 60 BDP'li, savcılığa giderek KCK'lı olduklarını ihbar eden dilekçe verdi. Dilekçelerin verilmesinin ardından BDP İl Başkan Yardımcısı Mihriban Şah ve Belediye Başkanı Bekir Kaya yaptıkları açıklamada, KCK operasyonları kapsamında tutuklanan arkadaşlarının suç işlemediğini, eğer suç ise kendilerinin de aynı suçu işlediklerini belirttiler. Yapılan konuşmaların ardından grup sessiz bir şekilde dağılırken, Van'da şu ana kadar 300 BDP'linin kendini KCK'lı olarak ihbar ettiği öğrenildi.

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Yiğit Bulut'a jöle fırlattılar OGS ve KGS kaldırılıyor Quaresma kararını verdi Behzat Ç.'nin dosyası RTÜK'e gönderildi Deniz Baykal için kritik dönemeç Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı F.Bahçe'den müthiş proje Boşandığı eşine mezarlıkta tecavüz etti Lugano'dan Fenerbahçe'ye net mesaj Kapalıçarşı'ya 200 milyonluk restorasyon Apple'dan Gül'e Türkçe klavye sözü 4 kişilik ailenin açlık sınırı 925 lira Kadınları etkilemenin en kolay yanı İdris Naim Şahin'i Taraf'tan sonra Cumhuriyet de vurdu Transparan Beren nefes kesti
Erdoğan: Kürtaj cinayettir 17:53
Erdoğan: Kürtaj cinayettir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Parlamenterler Konferası'nda kürtaja karşı olduğunu kaydetti.

Akdeniz'in incisi Antalya 17:51
Akdeniz'in incisi Antalya

Fotoğrafçı Murat Tellioğlu, Antalya'nın tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini görüntülendi.

Sarıgül canlı yayında Kılıçdaroğlu gitsin diyemedi 17:23
Sarıgül canlı yayında Kılıçdaroğlu gitsin diyemedi

Türkiye Değişim Hareketi lideri Sarıgül canlı yayında isim vermeden Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi..

Facebook'a yüklediği fotoğraf başına iş açtı 17:11
Facebook'a yüklediği fotoğraf başına iş açtı

Veterinerin Facebook'a yüklediği fotoğraflar hayvanseverleri ayağa kaldırdı. Ceza alması için girişim başlatıldı.

Yiğit Bulut'a jöle fırlattılar 17:11
Yiğit Bulut'a jöle fırlattılar

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşan Yiğit Bulut'u bir grup protesto etti.

Mustafa Destici: Tehditler alıyorum 17:04
Mustafa Destici: Tehditler alıyorum

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ’Olayın üstü örtbas edilmek isteniliyor, tehditler alıyorum’ dedi.

PKK'lının kamerasından Amanos kampı 16:48
PKK'lının kamerasından Amanos kampı

Mersin'de yakalanan 2 PKK'lının üzerinden çıkan görüntüler basına dağıtıldı.

Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk 11:33
Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın kayınçosu 28 bin dolar maaşla Tanıtım Ajansı'nda işe başladı..

Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video 12:46
Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video

Çeşitli ülkelerden öğrencilerin katıldığı Uluslararası Türkçe Derneği Olimpiyatları'nda elemeler başladı.

Erdoğan'ın yerel seçimde istediği 3 il 08:30
Erdoğan'ın yerel seçimde istediği 3 il

Başbakan Erdoğan yerel seçimlerde rotayı doğuya çevirdi.

Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi 22:06
Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Kayseri'de patlama: 1 şehit 10:03
Kayseri'de patlama: 1 şehit

Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde patlama meydana geldi. 1 polis şehit oldu.

Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle 18:15
Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle

Bulut: 'Bütün hayatım boyunca ekonomi çalışmalarımda geldiğim bir nokta var; bunu şerefimle söylüyorum, Faiz haramdır'

Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi 11:09
Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi

Memur sendikaları son teklif sonrası Başbakan'ı aradı ama..


51,856 kişi takip ediyor

Oyun oyna kafanı dağıt !