Bedelli askerlik için halktan tam destek

Bedelli askerlik için halktan tam destek

Bedelli askerliğe halkın tepkisini araştıran Argetus'un yaptığı çalışmaya göre, bedelliyi destekleyenler çoğunlukta.

Ankete katılanların yüzde 64'ü bedelliye 'evet' diyerek desteklerken, yüzde 36'sı 'hayır' dedi. 'Evet' diyenlerin yüzde 90'ı profesyonel orduya geçilmesini isterken, 'hayırcı'ların gerekçesi ise çözüm sürecinin sonuçlanmaması oldu.

BEDELLİYE TAM DESTEK

Mecliste kabul edilen bedelli askerlik kanunu, toplumun her kesiminde yaygın şekilde tartışılıyor. Kamuoyu araştırma firması ARGETUS’un mecliste yasa teklifiyle ilgili müzakereler sürerken, telefonla gerçekleştirdiği ankete göre, halkın çoğunluğunun bedelli askerliği desteklediği görüldü.

YÜZDE 64 EVET

Vahdet Erdoğan’ın yönetiminde, Erol Erdoğan’ın danışmanlığında yapılan kamuoyu araştırmasında, telefonla ulaşılan kişilere beş soru yöneltildi. Ankete cevap veren 1000 kişinin % 64’ü bedelliyi desteklerden % 36’sı bedelliye hayır diyor.

HALK UZMAN ORDU İSTİYOR

Ankette, halka sorulan ikinci soru ise uzman orduya geçişle ilgili. “Bedelli askerlik çıksın” diyenlerin %90’ı askerlik modelinde profesyonel-uzman orduya geçilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu oran, ankete katılanların % 57-58’i anlamına geliyor.

18 BİN TL NORMAL

Meclisteki yasa teklifinde bedelli yaşı 28 olarak yer aldı. Ankete katılan 1000 kişiden, bedelli çıksın diyen 640 kişinin 397’si (% 62’si) teklifteki 28 yaş sınırını yüksek buluyor. Ancak ankete katılanlar 18 bin TL bedelli ücretini makul görüyor. “Bedelli çıksın” diyenlerin içinde 18 bin TL’yi düşük bulanların oranı ise sadece yüzde 22,5.

''HAYIR''IN GEREKÇESİ

Ankette bedelliye hayır diyenlerin, yasaya karşı çıkma gerekçeleri de soruldu. Bedelliye hayır diyenlerin en büyük gerekçesi PKK olarak gözüküyor. Yasaya hayır diyenlerin yarısı “Çözüm süreci tamamlanmadan bedelli askerlik olmaz ”düşüncesinde. Diğer karşı çıkanların gerekçeleri ise, komşu ülkelerdeki çatışma ve gerilimler ile bedellinin fakir-zengin adaletsizliğine yol açacak olması.