BIST 100 Ekim'de zirve yaptı

BIST 100 Ekim'de zirve yaptı

BIST 100, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık noktasında bir rahatlama sağlamasının da etkisiyle Ekim ayı genelinde yüzde 11.75 yükseldi. Böylece 93 endeks arasında en ciddi yükselişe imza atan BIST 100 oldu.

Bu yükselişin hikayesi, ay başında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü sabit tutması ile başladı. Fitch 4 Ekim'de Türkiye'nin kredi notu BBB-'yi ve durağan görünümünü teyit ederken, enflasyonun TCMB'nin beklentilerinin üstünde seyretmeye devam ettiğini ve seçim sonrasında ekonomi yönetiminin  değişmemiş olmasının yapıcı olduğunu ifade etmişti.

Ekim ayında yurtiçi piyasalar üzerinde olumlu etki yapan bir diğer gelişme de petrol fiyatlarındaki düşüş oldu. Küresel gösterge olarak kabul edilen Brent petrolü, 19 Haziran'da varil başına 115.71 dolara çıkmasının ardından ciddi gerileme yaşayarak, 16 Ekim'de varil başına 82.60 dolara kadar geldi. Brent yalnızca Ekim ayı içinde 95 dolar seviyesinden bugün itibariyle 85 dolara kadar geriledi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemede etkisi olan bir diğer olay da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidinin bir nebze zayıflaması oldu. Terör örgütünün Kobani'nin kontrolünün eline geçirememesi, jeopolitik riskler noktasında az da olsa bir rahatlama yaşanmasını sağladı.

Petrol fiyatlarındaki bu düşüş cari açık konusunda Türkiye'nin elini rahatlatırken, analistler gerilemenin enflasyonun düşmesine de katkıda bulunabileceğini ifade ediyor.

BIST 100 kaydettiği kazançla Ekim ayında dünya genelindeki endekslere de ciddi fark attı. BIST 100'ü en yakından takip eden endeks yüzde 6.28'lik yükselişle Karadağ Borsası olurken, üçüncü sırada yüzde 6.26 ile Tunus'un TUNIS SE endeksi yer aldı.