Bordo Bereliler 230 peşmerge eğitti sıra ÖSO'da

Bordo Bereliler 230 peşmerge eğitti sıra ÖSO'da

IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına yönelik "eğit-donat" sürecine ilişkin görüşmelerin tamamlandığı, ilgili belgelerin ABD ve Türkiye'de iç prosedürden geçerek hukuki olarak inceleneceği belirtildi.

230 PEŞMERGE EĞİTİLDİ

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, şu ana kadar 230 kişinin eğitildiği sürece ilişkin görüşmeler tamamlandı.

TSK ÖSO'YU DA EĞİTECEK

Kırşehir'de yapılacak eğitim 2 bin kişiyi kapsayacak. ÖSO'nun önereceği isimlere ABD ve Türkiye birlikte karar verecek.

EĞİT KISMINI TÜRKİYE DONAT KISMINI ABD ÜSTLENDİ

Görüşmelerde kimin eğiteceği, kimin donatacağı konusu da konuşuldu. Programın donatım kısmını Amerika üstleniyor. Eğitim alanı ise Türkiye'de olacak. Türkiye’nin vereceği "eğit-donat" programında sadece Türk ve ABD’liler olacak. Eğitim ihtiyaç duyuldukça sürecek.

Davutoğlu Türk askerinin peşmergeyi eğittiği kampa gitti İZLE

ÜSLERİN KULLANIMI

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesinde üslerin kullanımı noktasında, Türkiye uçuşa yasak bölge, güvenli bölge gibi bazı taleplerinin göz önüne alınmasını istedi. Görüşmelerde, bunun nasıl yapılacağına ilişkin paylaşımlar dile getirildi. Diplomatik kaynaklara göre, iki ülke bu konuda ortak bir stratejik vizyonda örtüşebilir.

Üsler konusunda hedefler ve stratejide belli bir noktaya gelinmesinin ardından planlama bölümüne geçilecek. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti sırasında da bu konuya ilişkin belli bir noktaya gelindi. Bu kapsamda, ABD’nin birtakım iç politika öncelikleri olduğu, iki ülke arasında taktik bazlı adımlar konusunda farklılıklar olduğu ve bu farklılıkları uyumlaştırma çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor.

ÖZÜR VE CEMAAT KONULARI GÜNDEME GELMEDİ

Öte yandan, Biden'ın Türkiye ziyaretinde yaptığı görüşmelerde, özür meselesi ya da Gülen cemaatine ilişkin konuların gündeme gelmediği öğrenildi.

Bordo Bereliler 230 peşmerge eğitti sıra ÖSO'da