Bülent Arınç Taceddin Dergahı'nda Mehmet Akif'i andı

a

İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü dolayısıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB) İstiklal Marşı'nın yazıldığı mekan olan Taceddin Dergahı'nda program düzenlendi.

PROGRAM İSTİKLAL MARŞI'YLA BAŞLADI

Türkiye'nin tüm illerinden gelen ''Mehmet Akif'' isimli gençlerin de katıldığı program, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Başbakan Yardımcısı Arınç, programı düzenleyenlere ve Mehmet Akif Ersoy'u tiyatroda en güzel temsil ettiğini düşündüğü sanatçı Ahmet Yenilmez'e teşekkürlerini iletti.

Bülent Arınç Taceddin Dergahı'nda Mehmet Akif'i andı

Ersoy'un iyi yetişmiş, ahlaklı, vatanını seven, sözünü eri örnek bir insan olduğunu ifade eden Arınç, Ersoy'un milletin beraberliğini istediğini, sosyal alanlarda da fakirliği, yoksulluğu gözler önüne serdiğini, hedefin ne olduğunu şiirleriyle ortaya koyduğunu belirtti.

"YENİ AKİFLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Arınç, ''Gençlerimizin Mehmet Akif örneğine çok ihtiyaçları var. Bugün yalanlar dünyasında doğru yolu bulabilmek için doğru şahsiyetlere yapışmamız lazım. Sadece Safahat'indeki belli şiirleri ezberleyerek bugünlere geldik, oysa her şiirinde toplumun güzel bir yanını ortaya koyan ve bize hedef gösteren mükemmel bir insandır'' diye konuştu.

Bülent Arınç Taceddin Dergahı'nda Mehmet Akif'i andı

Ersoy'un istiklal mücadelesine en büyük katkıyı sağlamış insanlardan birisi olduğunu vurgulayan Arınç, milli şairin bazı köy kahvelerinde, daha çok camilerde, kürsülerde imanıyla, aşkıyla istiklal mücadelesini ateşlediğini söyledi.
Arınç, Ersoy'un Birinci Meclis'in Burdur Millitvekili olduğunu anımsatarak, Burdur'daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin bir vefa örneği olarak kurulduğunu belirtti.

"BU ATEŞİ HER YERDE YAKMALIYIZ"

Ersoy'un örnek bir hayat sürdüğünü anlatan Arınç, ''Mücadelenin öncesini, Birinci Meclis'in kurulmasını, yurtdışına gidişini, onun sebeplerini lüften kitaplardan, onu doğru, güzel anlatan eserlerden de öğrenmeliyiz. Marşın nasıl yazıldığı, Akif'in önce buna girmediği, sonra hangi şartlarda kabul ettiği, kendisine ödül olarak takdim edilen ikramiyeyi kimler için bağışladığı, bunları da bilmemiz lazım. Gerisi hepimizin bildikleridir'' diye konuştu.

Bülent Arınç Taceddin Dergahı'nda Mehmet Akif'i andı

"BÖLGE ŞAHSİYETİNE UYGUN ŞEKİLDE AYAĞA KALKIYOR"

Mehmet Akif Ersoy'u anmakla çok hayırlı bir iş yapıldığını belirten Arınç, memnuniyetini şöyle dile getirdi: ''Eskiden Meclis Başkanlığı'nda 2002'den sonra gelirdik, şurada çamurlar, bazen karlar içerisinde 15-20 kişi bu anmayı yapardık. Şimdi ne güzel küçük de olsa bir meydanımız var, çevre düzenlemesi var. Taceddin Dergahı ve çevresinin eski Ankara mimarisine uygun yeni yapılanması var. Büyükşehirimize teşekkür edelim ama Altındağ Belediyesi Başkanı Veysel Bey'i de gönülden kutlayalım. Bugün çok şükür bu bölge, aslına, şahsiyetine uygun bir şekilde yeniden ayağa kalkıyor.''

Başbakan Yardımcısı Arınç, programa gençlerin gösterdiği ilgiden, 81 ilden ''Mehmet Akif'' ismini taşıyan gençlerin gelmesinden, okullarda ''İstiklal Marşı'nı En Güzel Okuma Yarışması''nın yapılmasından, 4 yaşındaki çocuktan 14 yaşındaki gence kadar tümünün gözlerinden yaş akıtarak, büyük bir aşkla İstiklal Marşı'nı, Çanakkale Şehitleri'ni okumasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

"YENİ AKİF'LERE İHTİYACIMIZ VAR"

Bir ay önce Kıbrıs'a gittiğini ve orada tarihinde ilk defa liseler arası İstiklal Marşı Okuma Yarışması yapıldığını ve kendisinin ödülleri verme imkanı bulduğunu anlatan Arınç, ''Bu ateşi her yerde yakmalıyız. Gençlerimizin ideallerine Mehmet Akif ve hedeflerini mutlaka koymalıyız. Büyük şairimize ve istiklal mücadelemizde hayatlarını, canlarını veren bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Gazilerden hayatta kalan varsa hayırlı uzun ömürler diliyoruz'' diye konuştu.

78 milyon nüfusta 30 yaşın altında 20 milyon genç olduğunu belirten Arınç, ''20 milyon gencimizin, nüfusumuzun dörtte birini Mehmet Akif ile İstiklal Marşı ile bağımsızlık mücadelemizle yeniden yoluna devam etmesini arzu ediyoruz. Özellikle gençlerimizi takdir ediyorum, yeni Akif'lere ihtiyacımız var. Allah bütün gençlerimizi Akif'in şuuruyla, imanıyla, inancıyla, azmiyle süslendirsin inşallah'' dedi.