Bürokratlara özel kripto cihazı

Bürokratlara özel kripto cihazı

Ankara'nın En Özel Kalemi sizlere Ankara'dan haberler vermeye devam ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın makamındaki dinleme skandalının ardından Teftiş Kurulu'nun soruşturması devam ederken, Başbakanlık bürokratlarına gizli bilgilerin korunabilmesi ve güvenli bir şekilde taşınabilmesi amacıyla kripto şifreleme cihazı dağıtıldı.

Bürokratlar, gizli yazışmalarını ve flash belleğe aktaracakları özel yazıları, bu kripto cihazından geçirecek.

GİZLİ BELGELERE ELEKTRONİK KORUMA

Başbakanlık, gizli belgelerin dolaşımı konusunda kısa süre önce önemli bir proje başlatmıştı. Doküman Yönetim Sistemi ile her türlü resmi evrak, gizli belge, kanun tasarısı, genelge, yönetmelik ve doküman elektronik ortamda dolaşacak.

Başbakanlık yetkilileri, sisteminin güvenlik riski taşımadığını söylüyor. Belgelerin ilgili birimler ve bürokratlar arasında dolaşımında bugüne kadar kırılması mümkün olmayan elektronik imza, güvenlik şifresi kullanılacak.Bürokratlara özel kripto cihazı

YÜZDE 5'E ÖZEL KORUMA

Projeyi hazırlayan uzmanlar, kamuda dolaşıma giren belgelerin yüzde 95'inin zaten gizli olmadığını, bu sistem sayesinde önemli miktarda kaynak, personel, zaman tasarrufu sağlanacağını söyledi. "Gizli", "çok gizli" ibareleri yazılar için de sistemde özel güvenlik şifreleri bulunacak. Yetkililer, bu şekilde ulak tarafından ya da elden ele dolaşmayacak belgelerin daha güvenli olacağı kanısında. Doküman Yönetim Sistemi'nin ardından Personel Yönetim ve Personel Performans Sistemi de elektronik ortamda düzenlenecek. Personele ait sicil kayıtları da elektronik ortamda saklanacak.Bürokratlara özel kripto cihazı

KRİPTO CİHAZI NE İŞE YARIYOR

Başbakanlık bürokratlarına verilen "USBK Cryptobridge" adlı cihaz, son dönemde yaygın olarak kullanılan USB belleklere kriptolu olma özelliği kazandırarak, bilgilerin başkaları tarafından ele geçirilmesinin önüne geçiyor. Yüksek seviyede kriptolama yapan cihaz, her marka USB bellek ve harddiske kriptolu olma özelliği kazandırıyor. Önce bilgisayara bellek veya hardisk takılıyor, ardından bu cihaz diske monte ediliyor. Böylece diske gönderilen her türlü bilgi kriptolanarak aktarılıyor. Bellek kaybedildiğinde, belleği bulan kişi, kullanılan ürün olmadan bilgilere erişemiyor. 3 kez yanlış parola denemesinden sonra da cihaz üzerindeki kullanıcıya ait kriptolama anahtarı, imha ediliyor.

YÜZDE YÜZ YERLİ

Yüzde 100 yerli olan ve 150 liraya satılan ürün, ilk defa CeBİT Hannover fuarında tanıtıldı. İngiltere, İtalya, Suudi Arabistan, Slovakya, Güney Afrika, Hollanda, Meksika ve Kamerun'a ihraç ediliyor.

Bürokratlara özel kripto cihazı