Cari açık beklentileri aştı
İHA

cari açık

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın mart ayına göre 1 milyar 575 milyon dolar artarak 4 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleşti. Foreks anketinde beklenti, açığın 4,3 milyar dolar olacağı yönündeydi.

İLK 4 AYDA AÇIK BEKLENTİ ÜZERİNDEN GELDİ

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, böylece ilk 4 ayda açık 10,91 milyar dolar ile beklenti olan 9,5 milyar doların üzerinde geldi. Açıklamada şu bilgiler verildi;

MERKEZ BANKASI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA

"Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı, 43.924 milyon ABD dolarından 45.499 milyon ABD dolarına yükselmiştir. Bu artışta, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1.501 milyon ABD doları artarak 4.860 milyon ABD dolarına yükselmesi, net hizmet gelirlerinin 47 milyon ABD doları azalarak 1.075 milyon ABD dolarına gerilemesi ve birincil gelir açığının 50 milyon ABD doları artarak 1.264 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur. Parasal olmayan altın kalemi altında, net altın ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre 427 milyon ABD doları azalarak 822 milyon ABD doları olmuştur. Birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 82 milyon ABD doları artarak 411 milyon ABD doları olmuştur.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 622 milyon ABD doları azalarak 280 milyon ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.. Portföy yatırımları 2.949 milyon ABD doları tutarında net çıkış (net yükümlülük azalışı) kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında 580 milyon ABD doları net satım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 444 milyon ABD doları net alım gerçekleştirdiği görülmektedir. Bunun yanı sıra, yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, genel hükümet 2.750 milyon ABD doları net geri ödeme, bankalar ve diğer sektörler ise sırasıyla 553 milyon ABD doları ve 107 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmiştir. Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı) 988 milyon ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.

Diğer yatırımlar altında, efektif ve mevduatlar kalemi 1.383 milyon ABD doları net çıkış (net varlık artışı) kaydetmiştir. Bu ayda yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4.039 milyon ABD doları, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise 1.805 milyon ABD doları tutarında net artış kaydetmiştir. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankacılık sektörü uzun vadeli kredi kullanımlarındaki artış sonucu 2.431 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir. Diğer sektörler ise 203 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir.. Bir önceki yılın Mart ayında 696 milyon ABD doları düşüş kaydeden resmi rezervler, bu yılın aynı döneminde 6.551 milyon ABD doları azalmıştır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)