Çeçen lider Antalya'da 12 kilo altınla yakalandı

Çeçen lider Antalya'da 12 kilo altınla yakalandı

Havalimanı Gümrük Müdürlüğü ve Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü görevlileri, 18 Ekim günü Antalya Havalimanı CIP bölümünden Çeçenistan'a gitmek üzere hazırlık yapan Çeçenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edilgiriyev (37) ve arkadaşı Khasan Khakimov'un (36) bavullarında incelemede bulundu.

BAVULUNDA 12 KİLO KÜLÇE ALTIN BULUNDU

Bavulda yapılan incelemede, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısının bavulunda KP1119 seri numarası bulunan Kril alfabesi ile Rusya etiketi basılmış 2008 yılına ait kaşeli 12 kilo 376 gram ağırlığında külçe altın bulundu. Khakimov, yetkililere altının kendisine ait olduğunu belirterek, altınla ilgili herhangi bir belge ibraz edemeyeceğini belirtti.

Diplomatik pasaportu bulunmayan Khakimov, altının Çeçenistan'a ait olduğunu ve işlemek için Türkiye'ye getirdiklerini ifade etti. İşçilik ücretinin pahalı olduğu gerekçesiyle ülkelerine geri götürdüklerini belirten Khakimov, külçe altını geçen 7 Ekim'de Edilgiriyev'in diplomatik pasaportu ile gümrük işlemine tabi tutmadan Antalya Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptığını kaydetti.

ÖZEL UÇAK İLE ÜLKESİNE GÖNDERİLDİ

Diplomatik pasaport olmasından dolayı Edilgiriyev, özel uçak ile ülkesine gönderilirken, Khakimov gözaltına alındı. Antalya 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan Khakimov ise daha sonra Çeçenistan'a gitti.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereğince, 'Eşyayı gümrük işlemine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal eden kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır' hükmünü içeren 3'üncü Maddesi ile TCK'nın 53 ve 54'üncü maddesi' şüphelilerin duruşması Antalya 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Altının Türkiye'ye kaçak yollardan girdiği tespit edildi. 1 milyon 249 bin Türk lirası olan altın Merkez Bankası'na teslim edildi.