Charlie Hebdo dergisinin profili

saldı

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo ilk kez saldırıya uğramıyor. Ancak hiçbir zaman bu kadar şiddetli ve ölümle sonuçlanan bir saldırıya maruz kalmamıştı.

2006'DA TEPKİ TOPLADI

2006 yılında Danimarka gazetesi Jyllanda-Posten Hz. Muhammed'i resmeden karikatürler yayınladı. Charlie Hebdo da destek için bu karikatürleri sayfalarına taşıdı. Bu durum birçok Müslümanın tepkisini çekti.

2011'DE MOLOTOFLU SALDIRI

2011'de dergi, 'Şeria Hebdo' başlığıyla yine Hz. Muhammed'i resmeden bir karikatür yayınladı. Bunun ardından dergi bürolarına molotof kokteyli kullanılan saldırılar düzenlendi.

2012'DE YİNE KIŞKIRTICI KARİKATÜR

2012 yılında Hz. Muhammed'e hakaret etmekle suçlanan 'Müslümanların Masumiyeti' filmiyle ilgili olarak birçok ülkede düzenlenen gösteriler üzerine, Peygamber'i çıplak gösteren karikatürler de yayınladı.

Charlie Hebdo dergisinin profili

"SKANDAL BROŞÜR" GELENEĞİ

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield, Charlie Hebdo'nun Fransız yayıncılığında, 1789 İhtilali öncesinde Marie-Antoinette'i topa tutan "skandal broşürler" geleneğinin günümüzdeki saygın temsilcilerinden olduğunu söylüyor.

18. yüzyılda kraliyet ailesindeki seks skandalları ve yolsuzlukları hicveden bu gelenek, bugün sağ siyasetçileri, polisi, bankacıları ve dinleri hedef alıyor.

1969'DA ORTAYA ÇIKTI

1969'da ortaya çıkan, 1981'de yayınını sonlandıran, 1992'de yeniden yayın hayatına dönen dergi yıllar içinde hem Hıristiyanlık hem İslam hem de Yahudiliği hicveden birçok karikatür yayınladı. Dergi sayfalarında mastürbasyon yapan rahibeler, prezervatif takan Papalar yer aldı.

KIŞKIRTICI MİZAH YAYINCILIĞI

Derginin 'kışkırtıcı bir mizah yayıncılığı' çizgisinde olduğu belirtiliyor. Derginin içi yıllar içinde hareketliydi. Radikal sol çizgideki derginin tarihinde birçok bölünme yaşandı, siyasi tavrı nedeniyle kovulanlar, istifa edenler oldu. Derginin son karikatürlerinden biri IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi hakkındaydı.

Charlie Hebdo dergisinin profili

7 OCAK 2015 KAPAĞI

Charlie Hebdo, 7 Ocak tarihli son sayısının kapağında Fransız yazar Michel Houellebecq'e yer verdi. Yazar, üç haftadır Fransa'da büyük tartışma yaratan ve bugün kitapçılarda yer alacak Soumission (İtaat) isimli romanında 2022 yılında Elysee Sarayı'na Müslüman bir cumhurbaşkanının seçilmesini konu ediyor.

Dergi de bugünkü kapağında yazarın fotoğrafına yer vererek "Sihirbaz Houellebecq'in tahminleri: 2015'te dişlerimi kaybederim, 2022'de de oruç tutarım" ifadelerini kullandı.

Charlie Hebdo dergisinin profili