CHP Risale-i Nur'lar için AYM'ye başvurdu

hamzaçebi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında aralarında Risale-i Nur'ların devletleştirilmesinin de bulunduğu son torba yasasında yer alan 23 maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdukları bildirdi.

DEVLET, "İSTEDİĞİM ESERİ DEVLETLEŞTİRECEĞİM" DİYOR

Torba yasa ile Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda değişikliğe gidildiğini aktaran Akif Hamzaçebi, değişikliğin doğrudan doğruya mülkiyet hakkı ile fikir özgürlüğüne müdahale olduğunu vurguladı.

Mevcut kanunda yer alan bir hükme göre memleket kültürü bakımından önemli bulunan eserlerin, 'hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakkı saklı kalmak üzere' koruma süresi bitiminden önce kamuya mal edilebileceğini; ancak bunun iki şartı olduğunu aktaran Akif Hamzaçebi, birincisinin bu eserin iki yıldan fazla bir sürede piyasada bulunmuyor olması olduğunu belirtti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AÇIKÇA AYKIRIDIR

İkinci olarak da hak sahibi ya da mirasçılarının 'ben bu eseri artık yayınlamayacağım' demesi şartı. Böyle bir durumda aranıp da bulunamayan bir esere devletin seyirci kalmasının düşünülemeyeceğini ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Şimdi yapılan değişikle bu iki şart ortadan kaldırılıyor. Yani eser piyasada bulunuyor, hak sahipleri 'biz bu eseri basmayacağız' demiyor, hiçbir sorun yok. Ama devlet diyor ki, 'ben istediğim eseri kamuya mal edeceğim, devletleştireceğim'. Bu düşünce özgürlüğüne aykırıdır, mülkiyet hakkına aykırıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle güvence altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü hükümlerine açıkça aykırıdır."

GİZLİ SANSÜR UYGULAMASI GETİRİLEBİLİR

Devletin burada eserleri müsadere etmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Hamzaçebi, yeni düzenleme ile devletin eserlerin içeriğine de karışabilmesinin yolunun açıldığını vurguladı. CHP'li Hamzaçebi, burada gizli bir sansür uygulamasının söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.