CHP'nin yüzde 35 hedefinin nedeni anket araştırması

CHP'nin yüzde 35 hedefinin nedeni anket araştırması

2015 genel seçimlerine yaklaştıkça partilerin araştırma şirketlerine seçmenin nabzını yoklamak üzere yaptırdıkları anketlere bir yenisi daha ekleniyor. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlerde yüzde 35 oy alacaklarına ilişkin açıklamasının bir ankete dayandığı ortaya çıktı. Söz konusu ankete göre CHP'nin yüzde 35'i bile geçerek tek başına iktidar olabileceği ileri sürüldü.

CHP'YE YENİ YÜZDE 9'LUK SEÇMEN

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün haberine göre; CHP, bir ay önce yabancı bir araştırma kuruluşuna partinin 2015 genel seçimlerinde hedeflediği kitlelere ilişkin bir anket yaptırdı ve bu ankete göre seçmenlerin yüzde 9'luk bir seçmen kesimi ilk kez CHP'ye oy vereceği ileri sürüldü. Büyük bölümünü son seçimde Ak Parti'ye oy verenlerin oluşturduğu bu yüzde 9'un oyunu alması halinde CHP yüzde 35'in altında kalmayacak.

ANKETTEN KILIÇDAROĞLU'NA ÖNERİ

Araştırma sonucu Kılıçdaroğlu'na şu tespit ve önerilerde bulunuldu:

Bir önceki 2011 seçimlerinde CHP'ye oy vermeyen ancak bu seçimde partinin perfomansına bağlı olarak oy verebileceğini belirten yüzde 9'luk bir seçmen kitlesi var. CHP, ne yaparsa yapsın asla oy alamayacağı seçmen yerine, CHP'ye oy verebileceğini belirten bu yüzde 9'u hedef almalıdır. Yani seçimde alan daraltmasına gidip kampanyasını bu yüzde 9 üzerine kurmalıdır.

YÜZDE 9'LUK SEÇMENİN BÜYÜK BÖLÜMÜ AK PARTİ'DEN

Bu yüzde 9'luk seçmenin içinde son seçimde MHP'ye, az da olsa HDP'ye oy verenler bulunuyor. Ancak en büyük oran AK Parti'ye oy verenler. Yani CHP, bu yüzde 9'luk kitleden oy alırsa en çok AK Parti'den oy almış olacak. CHP, yüzde 9'un tamamının oyunu alamasa bile yürüteceği kampanyayla yarısını, yarısından biraz fazlasını aldığında bile yüzde 30'u geçecektir.

YÜZDE 35'İ DE GEÇEBİLİR

CHP, yüzde 9'un tamamını alırsa zaten yüzde 35'in altına inmesi mümkün değil. Ancak tamamını alamadığı takdirde bile 30'u geçmesinin ardından gelecek yeni seçmenler de olacaktır. Bu seçmenlerle birlikte partinin yüzde 35'leri yakalaması mümkün. Hatta yüzde 9'luk pasta içinde alabileceği oyları genişletmesi ve ilk kez seçmen olacaklardan da iyi oy alması durumunda 35'ten altta kalmayacağı gibi 35'ten yukarılara tırmanma potansiyeli de olacaktır.

CHP 35 OLURSA AK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMAYACAK

CHP'nin yüzde 35'i alması durumunda AK Parti tek başına iktidar olamayacak. Çünkü zaten AK Parti'den oy alacak ve AK Parti oyları 2011'e göre azalacak. Bir de HDP'nin de barajı aşma durumu var. Bu durumda alınacak oylar milletvekili sayılarını da büyük oranda etkileyecek. MHP'nin de barajı aştığı böylesi bir tabloda AK Parti'nin birinci parti olsa bile milletvekili sayısıyla tek başına iktidar olması imkânsız.