Referanduma onay çıkarsa Çipras istifa edecek
Ajanslar

Referanduma onay çıkarsa Çipras istifa edecek

Ülkenin ekonomik krizden çıkması için şart koşulan maddeleri referanduma götüren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, oylamadan "Evet" kararı çıkarsa istifa edeceğini açıkladı.

HALKA "HAYIR" DEYİN ÇAĞRISI

Yunan Devlet Televizyonu’nda soruları yanıtlayan Çipras, halkı "Hayır" oyu kullanmaya çağırdı, bu şekilde, kredi pazarlıklarında elinin güçleneceğini söyledi.

Çipras, Yunanistan'a nakit akışını sağlayan programın sona ermesine saatler kala, Avrupalı liderlere de bir çağrı yaptı ve "Gelsinler anlaşalım" dedi.

BUGÜN SON GÜN

Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini 30 Haziran’a kadar mevcut seviyede devam ettireceğini duyurmuştu. Borç krizindeki Yunan bankaları, Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen bu destekle ayakta duruyor. Bu desteğin kesilmesi halinde Yunan bankalarında yeterli nakit kalmaması riski bulunuyor.

Yunanistan'da halk, haftaya pazar günü, kredi için öne sürülen şartlara "Evet" ya da "Hayır" demek için sandık başına gidecek.

Referanduma onay çıkarsa Çipras istifa edecek VİDEO

"BİZİ EURO'DAN ATAMAZLAR"

Yunanistan'ın Euro'dan ayrılması (Grexit) ihtimaline inanmadığını söyleyen Çipras, "Bizi Euro'dan atacaklarına inanmıyorum. Maliyeti büyük olacağı için bunu istemiyorlar. Sadece Avrupa Merkez Bankası'na maliyeti 120 milyar euro" ifadelerini kullandı.

Bankaların kapalı kalmasına dair ise Aleksis Çipras, "Çünkü halkın karar verme hakkını kabul etmek istemediler. Yunan halkı esasa dair karar vermeye davet ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.