Cumhurbaşkanı Erdoğan Çanakkale 100.Yıl Barış Zirvesi'nde
ensonhaber.com

erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı kapsamında İstanbul'da düzenlenen "Çanakkale 100. Yıl Barış Zirvesi Yüksek Düzeyli Oturumu"nda konuştu.

"ASKERİ ARŞİVİMİZİ DE AÇMAYA HAZIRIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği'ne seslenerek 1915 olaylarının 'soykırım' olarak kabul edilmesini sert bir şekilde eleştirdi. Erdoğan şunları söyledi;

"Türkiye'nin arşivlerini açmasını nasihat ediyorlar. Eyy Avrupa Birliği, biz arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu bir milyona yakın belge ve bilginin olduğunu her zaman söylüyorum. Askeri arşivlerimizi açmaya hazırız. Bizim endişemiz ve korkumuz yok biz inanıyoruz ve builiyoruz kmu bizim ejdadımız zulmetmemiştir.

Erdoğan: Askeri arşivlerimizi de açmaya hazırız İZLE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Askerler hangi safta bulunursa bulunsun takdirle anılmayı hak ediyor. Kazanı ve kaybedeni ile Çanakkale savaşının tüm tarafları olarak bugün bir aradayız. Geniş katılımla bir araya gelerek verdiğimiz mesajı çok önemli görüyorum.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"

Yöneticiler olarak üzerinde durmamız gereken husus ülkelerimizi bu tür yıkımlara sürülemeden nasıl kurtarabiliriz olmalı. Kriz bölgelerinde başlayan nüfus hareketi tüm dünyaya yayılıyor. siyasi sorunlara arkasını dönenler kendilerini kandırıyor.

Buradan bir kez daha diyorum 'Dünya 5'ten büyüktür' Tüm dünya iki ülkenin dudağı arasına mahkum edilemez.

Zalim ile mazlumun ayrımını yapmayan bir sistem insanlık vicdanında asla meşruiyet kazanamaz.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI HALEN SÜRÜYOR

Birinci Dünya Savaşı örtülü olarak halen sürüyor. Bu savaş sonrası tesis edilen düzen doğal mecrasına uygun değildir. Cetvelle çizilen sınırlarlar çözüm değil, sorun kaynağı haline dönüştü. 1. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan statünün sürdürülemez haline geldiğini kabul etmemiz gerekiyor.

AKDENİZ'DE GÖÇMENLERİN ÖLMESİ

Dünyanın kadim medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Ortadoğu'nun içinde bulunduğu durum vahim.  Akdeniz'de Ege'de botlarla kaçanlar boğuluyor. Bunlar insan değil mi? Nerede kaldı insan hakları evrensel beyannamesi? Hiç bir siyasi denge bahanesi bunca masumun kanının dökülmesini haklı gösteremez.

FİLİSTİN DEVLETİ KURULANA KADAR SORUNUN ÇÖZÜMÜ MÜMKÜN DEĞİL

İsrail-Filistin ihtilafı ortadoğu'da barışın önünde büyük bir engeldir. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulana kadar bu sorunun çözümü mümkün değildir.

KENDİ SORUNLARINI ÇÖZEMEYEN AB

Avrupa Birliği içinde giderek yayılan ırkçılık ve İslamofobi gibi akımlar barış projelerini imkansız hale getiriyor. Kendi sorunlarını çözemeyen AB küresel meseleler konusunda etkili olabileceğini düşünmüyorum.

BİZİM ECDADIMIZ ZULMETMEMİŞTİR

Türkiye'nin arşivlerini açmasını nasihat ediyorlar. Eyy Avrupa Birliği, biz arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu bir milyona yakın belge ve bilginin olduğunu her zaman söylüyorum. Askeri arşivlerimizi açmaya hazırız. Bizim endişemiz ve korkumuz yok biz inanıyoruz ve builiyoruz kmu bizim ejdadımız zulmetmemiştir.

HAYATINI KAYBEDEN ERMENİLER OSMANLI VATANDAŞIYDI

Ermeni diasporası Türkiye'de yaşanan 40 bin ermeni vatandaşına sorsun Türkiye'de size karşı zulüm var mı diye. Yaşanan hiç bir acıyı yok saymadığımız gibi acıların yarıştırılmasına da rıza göstermeyiz. Hayatını kaybeden Ermeniler Osmanlı vatandaşıydı. Tarihi kin ve nefret aracı haline getirmenin başta Ermeni toplumuna bir faydası yoktur.

Uzattığımız barış eli havada kaldı. Bugün Ermeni iddialarına destek veren ülkelerin hiç birini Türkiye kadar temiz sicile sahip değildir.  Ermeni toplumuyla sorunumuz yok. Ortak bir noktada buluşacağımıza inanıyorum.