Erdoğan S-400 tartışmasına noktayı koydu
REUTERS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, önemli açıklamalarda bulundu.

"BİTMİŞ BİR İŞTİR"

S-400 konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "S-400 konusu bizim için ve Rusya için bitmiş bir iştir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, açıklamasının devamında, "Yani öyle zannediyorum ki önümüzdeki ayın ilk 15 gününde teslimatlar başlayacak. Teslimatların başladığı andan itibaren nereye yerleştirileceği aynı şekilde Silahlı Kuvvetler tarafından belirlenmiştir, oralara yerleştirilmek suretiyle bu süreci devam ettireceğiz" dedi.

Erdoğan S-400 tartışmasına noktayı koydu

"BİZİM DE KARŞI YAPTIRIMLARIMIZ OLUR"

ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Trump ile ilişkilerimiz çok farklı. Dolayısıyla yaptırımların olacağına hiç  ihtimal vermiyorum. Olursa bizim de karşı yaptırımlarımız olur." dedi.

"YÜKSEK FAİZ POLİTİKALARINA KARŞIYIM"

Ekonomideki gelişmeler ve Merkez Bankası'nın politikalarını da irdeleyen Erdoğan, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ifadesi vs. devamlı bunlar kullanılıyor ama şunu çok açık net söyleyim, faiz politikalarına hele hele yüksek faiz politikalarına karşıyım. Karşı olmamın da en önemli sebebi şudur; Yüksek enflasyonun bana göre en önemli sebebi yüksek faizdir. Eğer aşağı çekilmezse enflasyon da kesinlikle aşağı düşmeyecektir.

"ENFLASYONLA FAİZ DOĞRU ORANTILI"

Benim tezim şudur, enflasyonla faiz doğru orantılıdır. Faizi aşağı çekerseniz enflasyon düşer. Yükseltirseniz enflasyon da yükselir. Şu anda Fed'in düşürme kararı ama benim ülkemde politika faizi 24’lerde böyle bir şey olmaz. Onun için buraya kesin bir çözümü inşallah kısa zaman içerisinde getireceğiz. Çünkü bu faiz politikasından Türkiye’nin çok dikkatli bir şekilde bir dönüş yapması gerekiyor. Sayın Trump'ın faizin yüksek olduğu ve düşürülmesi gerektiğini söylemesi gibi. Japonya’da nerelerde, İsrail’de nerelerde, AB üyesi ülkelerde biliyorsunuz. Peki bize ne oluyor da böyle yüksek politika faizleriyle hareket ediyoruz?

"FAİZ KONUSUNDA TRUMP'LA DÜŞÜNCELERİMİZ ÖRTÜŞÜYOR"

Yatırımcıya siz düşük faizle kredi verirseniz, yatırımcı o girişimci ruhunu kullanacaktır. Ama yüksek faiz uygularsanız o girişimci ruhunu kullanamaz. Bunu başardığımız andan itibaren bir yatırım atağı Türkiye’de başlayacaktır, bununla birlikte istihdam da artacaktır, üretim artacak, ihracatımız daha da artacak ve büyüme de gelişmeye başlayacaktır.

Faiz konusunda bizim Sayın Trump'la düşüncelerimiz örtüşüyor. O da düşük faiz diyor. En son Fed'i eleştirdi zannediyorum 10’undaydı ve Fed bize zarar veriyor dedi. Benzer şeyi aynen ben de söylüyorum.

"FAİZ BİZE ZARAR VERİYOR"

Faiz bize zarar veriyor. Benim düşüncem bu ama düşüncemi en yakınındaki arkadaşlarımın birçoğu paylaşmıyor. Gerçek ortada olduğu, enflasyon yükseldiği halde paylaşmayan arkadaşlarım var. Kendilerine bunu yüksek enflasyonla ispatlamış olmamıza rağmen hala bunu savunanlar var Ama tartışa tartışa bu işi çözeceğimize inanıyorum."