Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kredi faizleri açıklaması
Ajanslar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Burada bankaların yüksek faizlerine dikkat çekerek bu konuyla özel olarak ilgilendiklerinin sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kredi faizleri açıklaması

180 günlük program açıklama konusunda beyanınız vardı. Program gecikiyor mu?

Bütün Bakan arkadaşlarımız hazırlıklarını Başbakanımıza veriyor. Başbakanımız da çalışmalarını bitirip bana takdim edecek. Ben de çalışmaları bitirdikten sonra inşallah adım atacağız.

KGF’nin 2018’de de benzeri şekilde işletilmesi söz konusu olur mu?

BANKALARI SIKIŞTIRACAĞIZ

Gelişmelerdeki güzelliklere baktığımızda, bankaların kredi olayındaki tutuculuğunu kesinlikle aşacağız. Kesinlikle sıkıştıracağız. Devlet bankaları başta olmak üzere üzerlerine gideceğiz.

YATIRIMCILAR KREDİYE RAHAT ERİŞMELİ

Bunun önünü devlet olarak açalım dedik ama yeterli değil. Bankaların da bu işi kolaylaştırması lazım. Öyle yüzde 15, 16, 18’lere varan kredi faizleri ile olmaz. Aşağı çekilmesi lazım.

BU KONUDA GEREKLİ SİNYALLER VERİLDİ

Sayın Başbakanımızla beraber ilgili bankalarla konuşacağız. “Bunu aşağı çekeceksiniz ona göre” diyeceğiz. Sürümden kazanmak lazım. Yatırımcıyı köşeye sıkıştırarak değil. Bunu yapınca yatırımda farklı bir süreç olacak. Türkiye farklı bir kalkınma performansı elde edecek.

MERKEZ BANKASI DÖVİZ REZERVİ ARTIŞINA İŞARET ETTİ

Merkez Bankası döviz rezervi bir ara 106 milyar dolara inmişti. Şimdi 112 milyar dolara ulaşmış vaziyette.

İKİNCİ ÇEYREKTE BÜYÜME VERİLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

İnşallah üçüncü çeyrekte de tırmanış devam edecek. Böyle bir Türkiye tabii hazmedilir mi? Tabii hazmedemiyorlar. Nüfus 80 milyon hâlâ büyüyor.

TÜRKİYE'DE BAŞARILI OLAMADILAR

Faizlerin yüzde 4.6’ya kadar indiği günlere döndü: Zaten orada çılgına döndüler ve Gezi olayları ile darbeyi vurdular. Bu ülkelerin adını vermeyeceğim. Aynı şeyi başka yerlerde de yapıyorlar ama Türkiye’de başarılı olamadılar.

VENEZUELA'DA DA AKTÖRLER AYNI

Astana’da Venezuela Devlet Başkanı’yla görüştüğünü anımsattı: Venezuela Devlet Başkanı da kendilerine oynanan oyunu anlattı. Aktörler aynı. İnşallah bunları aşmış olacağız.