Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Etiyopya konuşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Etiyopya konuşması

Afrika ziyareti kapsamında Etiyopya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile katıldığı iş forumunda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Etiyopya Afrika Birliği örgütüne liderlik yapıyor. Uluslarlar arası ilişkilerde de örnek olarak gösteriliyor.

TİCARET HACMİMİZİN DAHA FAZLA OLMASI GEREKİR

Biz Etiyopya'yla kurduğumuz tarihi ilişkilerin farkındayız. Gerçekleştirdiğimiz iş forumu çok faydalı oldu. Ticaret hacmimiz 421 milyon dolar. Etiyopya ve Türkiye olarak 173 milyon nüfusa sahibiz. Bu yüzden ticaret hacmimizin daha fazla olması gerekir.

3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımlarıyla en fazla yatırım yaptığımız Afrika ülkelerinin başında yer alıyor. Etiyopya'da 2.5 milyar dolar değerindeki 14 proje Türk firmaları tarafından üstlenildi.

TÜRKİYE YÜKSELEN GÜÇTÜR

Biz Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. Avrupa'da hiçbir gümrük duvarı bulunmuyor. 2014 yılında 158 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeyiz. Tarımsal alanda Avrupa'da 1., Dünyada 7. sıradayız.

2023 yılında hedefimiz 2 trilyon dolar milli gelir. Türkiye yükselen güçtür.

İŞBİRLİĞİMİZİ YATIRIMA DAYANDIRMAK İSTİYORUZ

İyi bir eğitimle refahın tüm topluma yayılacağından hiç şüphem yok. İşadamlarımızın çok önemli yatırımları var. Tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bir tarafın kazandığı bir ilişkiyi ahlaklı bulmuyoruz. O yüzden ekonomik işbirliğimizi yatırıma da dayandırmak istiyoruz.

Şirketlerimizi, işadamlarımızı bu güzel ülkeye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Bu ülkenin şartlarına uygun bir şekilde iş yapmanızı istiyorum.

ZİRAAT BANKASI SIÇRAMA TAHTASI OLACAK

Her iki ülke halkının da kazanacağı işler yapacağınızı biliyorum. Bizim en güçlü bankamız Ziraat Bankası'nın burada yer alması çok önemli bir sıçrama tahtası olacak.

50 bin megawatlık bir su enerjisi potansiyeli var. Burada yapacağınız enerji yatırımı için Etiyopya her türlü kolaylığı sağlamaya hazır. 1 milyon 120 bin m2'ye sahip olan bir yerden bahsediyoruz. Burada bir yatırımcımız büyük bir alan aldı. Şimdi yatırıma başlayacak.