DEAŞ’tan Irak’ta yeni cepheler
ensonhaber.com

fsdfsad

Geçen hafta başlayan büyük Musul operasyonu ile birlikte Peşmerge güçleri ve Irak ordusuna karşı kayıplar veren terör örgütü DEAŞ, çatışmaları Musul ve çevresinin dışına çıkarmak istiyor.

Cuma günü Kerkük’e uyuyan hücreleriyle ani baskın gerçekleştiren ve dikkatleri üç gün süresince buraya toplamayı başaran örgüt, dün de Musul’un batısında bulunan Şengal’e ve güneydeki Ambar vilayetine bağlı Rutbah kentine saldırılar düzenledi.

RUTBAH KAYBEDİLDİ

Önce Bağdat yönetimindeki Rutbah kentine saldıran terör örgütü, altı saat gibi kısa bir sürede burada kontrolü ele geçirdi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre; ağırlığını Musul operasyonuna veren Irak ordusu, şehrin güvenliğini 100 kadar şehir muhafızı ve yerel aşiretlere bırakınca, DEAŞ burayı kolaylıkla aldı. Çatışma sonrası 12 muhafız kurşuna dizildi.

Sabah saatlerinde Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul ‘şehri geri aldık’ dese de Koalisyon tarafından bu yalanlandı. Koalisyon sözcüsü Albay John Dorrian ‘hava desteğinin’ akşam saatlerinde de devam ettiğini açıkladı.

BOMBALI ARAÇLARLA

Yeni cepheler açmak isteyen DEAŞ sabah saatlerinde de Musul’un batısındaki Şengal’e saldırdı. Saat 04.00 sıralarında Tıl Kasab, Rambosi, Kızıl Kent ve Solak köyleri ile Şengal Çimento Fabrikası tarafından saldırıya geçen DEAŞ’lıların yanlarında 7 bomba yüklü araçta getirdikleri belirtildi.

Bombalı araçlardan 6’sı Peşmerge güçleri, biri de Koalisyon uçakları tarafından imha edilirken, püskürtülen saldırıda 15 DEAŞ’lının öldürüldüğü belirtildi. Şengal’de bulunan Peşmerge komutanı Süleyman Helo Girani, Şengal’in batı yönünden Peşmerge mevzilerine yönelik gerçekleştirilen büyük DEAŞ saldırısı nedeniyle 2 saat süren şiddetli bir çatışma olduğunu ama kayıpları olmadığını söyledi.

BAĞDADİ RAKKA’YA KAÇTI

Terör örgütü DEAŞ’ın lideri Bağdadi’nin Musul operasyonunun ardından Suriye’nin Rakka kentine kaçtığı iddia edildi. Irak istihbaratının raporlarına göre operasyonun başladığı 17 Ekim’den iki gün sonra Bağdadi Musul’un kent merkezinde görülmüştü. Raporlara göre, Musul üzerinde hava saldırılarının artması üzerine de Bağdadi Suriye’nin Rakka kentine kaçtı.

Öte yandan Ninova milletvekili İntisar el-Cuburi, terör örgütü DEAŞ’ın, Irak’ın Musul kentini kurtarma operasyonu kapsamında, kendi tarafında savaşmayı reddeden 200 sivili öldürdüğünü iddia etti. Cuburi, infazların Musul’un çeşitli bölgelerinde yapıldığını ve cenazelerin ailelerine teslim edilmediğini söyledi.

Irak Meclisi’nde Sivil ve Demokratik Koalisyonu Milletvekili Faik eş-Şeyh, Irak meclisinin alkollü içkilerin ülkeye girişi, ülke içerisinde üretimi ve satışını yasaklaması üzerine yaptığı açıklamada, “Irak’ta içkiye yasak getirilmesinin nedeni, Haşhaş’ın güney illerde ekiliyor olmasındandır. Milis gücüne sahip bazı İslamcı Şii partiler, büyük kumar salonlarından elde edilen gelirleri aralarında paylaşıyor ve bazıları da para karşılığında meyhaneler ve barları koruyor” dedi. Iraklı avukat ve eski büyükelçi Faysal Emin el Istrabadi de konu hakkında “sadece karaborsa yaratır” açıklamasını yaptı. Ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi meclisin kararını tanımadı.

HAŞDİ ŞABİ KANUN TANIMIYOR

Irak’taki Sünni Halk Hareketi sözcüsü ve Zufeyri Aşireti’nin önde gelen isimlerinden Şeyh Faruk ez-Zufeyri, “Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Felluce’nin terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılması esnasında gerçekleştirdiği hak ihlallerinden çok daha fazlasını Musul’da yapacağına dair göstergeler var” dedi. “Hükümet muhtemel bir göç dalgasına karşı alternatif yer hazırlığında bulunmadı. Böylece katliam yapmak istiyorlar. İnsanların çatışma ortamlarından kaçması için güvenli koridorlar da açılmadı. Kaçanlara şimdiden işkence ediliyor” ifadelerini kullanan Zufeyri,

“Musul’a milislerin girmeyeceğini kim garanti edebilir? Haşdi Şabi hükümetten daha güçlü ve hesap sorulamıyor. Ordu yok, anayasa yok, Irak’ta hükümet yok, sivilleri askeri saldırıdan koruyacak kanun yok. Felluce’ye göre tek fark şu an üzerlerinde asker üniforması var ama bu neyi değiştirir?” şeklinde konuştu.