Deniz Baykal yoğun bakımda: Bilinci açık
ensonhaber.com

- Sol tarafında güçsüzlük şikayetiyle hastaneye başvurdu.

- Beyin Cerrahisi, Nöroloji, Radyoloji, Anestezi uzmanlarının müdahalesi sonucu anjiyo yapıldı ve beyindeki ana damarın tıkalı olduğu anlaşıldı. Kapalı girişimsel işlemle stent takıldı.

- Beyin fonksiyonlarında aksama yok fakat sol kolunda ve bacağında güçsüzlük var.

- Erken müdahale yapıldığı için bu güçsüzlüğün geçme ihtimali yüksek. Geç kalınsaydı bu ihtimal düşük olabilirdi.

- Yoğun bakımda yatıyor. Bilinci açık. Hayati tehlike bir miktar var.

-Felç riski takip ediliyor. Şu an ilaç tedavisi uygulanıyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahaddin Güzel, İbn-i Sina Hastanesi'nde tedavi altına alınan eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Deniz Baykal yoğun bakımda: Bilinci açık VİDEO

BEYİN CERRAHİSİ, NÖROLOJİ, RADYOLOJİ VE ANESTEZİ UZMANLARI MÜDAHALE ETTİ

Baykal'ın bu sabah saatlerinde sol tarafında güçsüzlük şikayetiyle hastaneye başvurduğunu belirten Güzel, beyin cerrahisi, nöroloji, radyoloji ve anestezi bölümlerindeki uzmanlar tarafından müdehale yapıldığını belirtti.

Deniz Baykal yoğun bakımda: Bilinci açık

ANA BEYİN DAMARININ TIKALI OLDUĞU GÖRÜLDÜ

Güzel, "Müdahale sonucunda çekilen anjiyoda beyin damarlarında ana damarın tıkalı olduğu görüldü. Bu tıkanma nedeniyle de kapalı olarak girişimsel işlem yapıldı." diye konuştu.

STENT KONULDU, BİLİNCİ AÇIK, YOĞUN BAKIMDA

Yapılan işlemle tıkanan beyin damarının açıldığına dikkati çeken Güzel, "Açılan yere stent konuldu ve şu anda tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Sayın Baykal'ın bilinci açık, sadece bir miktar güç kaybıyla hastanemize gelmişti. Durumunun daha iyiye gideceğini umuyoruz. İlerleyen dönemlerde de tekrar açıklama yapacağız." ifadesini kullandı.

SOL KOLU VE BACAĞINDA HAFİF GÜÇSÜZLÜK VAR

Güzel, gazetecilerin, beyin fonksiyonlarının yerinde olup olmadığına yönelik sorusuna, "Beyin fonksiyonlarının hepsi yerinde, sadece sol ektremitelerinde, yani kolunda ve bacağında hafif bir güçsüzlük var." yanıtını verdi.

GECİKSEYDİ BU GÜÇSÜZLÜĞÜ GERİ DÖNDÜRME ŞANSI AZALACAKTI

İlk önce gribal enfeksiyon şeklinde bilgiler alındığının hatırlatılması üzerine de Güzel, "Tabii ki pıhtının sebebi değişken olabilir ama direkt bir şeye bağlamamız çok zor. Diyebileceğim, tıkalı olan damar açıldı, stent koyuldu ve yoğun bakımda tedavimiz devam ediyor. Bu yapılan işlemin çabuk yapılmış olmasının da faydası var. Gecikilseydi beyindeki fonksiyonlardaki bu güçsüzlüğün geri dönme şansı daha az olacaktı. Erken dönemde yapılmış olmasının daha iyi olacağını ve düzelip aramıza sıhatli olarak katılacağını tahmin ediyoruz." bilgisini verdi.

FELÇ RİSKİ TAKİP SONUCUNDA ANLAŞILACAK

Güzel, bu durumun geçici olup olmadığana ilişkin, bunun yoğun bakımdaki tedavinin gidişine göre belli olabileceğini söyledi.

Herhangi bir felç riskinin olup olmadığına yönelik olarak da Güzel, "Sol kolu ve sol bacağında kısmi, hafif derecede bir güçsüzlük var. Zaten beyindeki damarın tıkanıklığının sebep olduğu şey bu. Tıkanıklık açıldı. Bunların düzelmesini bekliyoruz ama takip sonucunda ancak bunları belirtebileceğiz." dedi.

"BU TÜR DURUMLARDA HAYATİ TEHLİKE BİR MİKTAR OLUR"

Prof. Dr. Güzel, tekrar bir cerrahi operasyonluk durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Damar açılma işlemi de kapalı girişimsel olarak yapıldı. Bir cerrahi işlem yapılmadı. Bu tür durumlarda hayati tehlike her zaman bir miktar vardır. Durumun ne yöne gideceğini bilemiyoruz ama şu anki durumu bilinci açık, kendinde ve konuşabilecek durumda. Ciddi bir problem görülmüyor ama takibi sürüyor."

"KAN AKIŞI NORMAL, İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIYOR"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Baykal'ın durumuna ilişkin, "Pıhtıyı çıkardılar ve oraya bir stent uyguladılar. Kan azalan bölgeye kan gitmeye başladı. Şu anda damar açık, kan akışı normal. İlaç tedavisi uygulanıyor. Kendisinin şu anda da bilinci açık." açıklamasını yaptı.