Devlet Bahçeli'den referandum açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuzey Irak'taki referandum hakkında yazılı açıklama yaptı.

Devlet Bahçeli, Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumuyla ilgili "Korsan referandum yok hükmündedir." dedi.

"BARZANİ ÇOK AĞIR BİR BEDEL ÖDEYECEK"

Referandumun karanlık bir dönemin habercisi olduğunu ifade eden MHP lideri "Irak merkezi hükümetinin, bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına kulak tıkayan Barzani’nin bağımsızlığa giden ilk adım olarak gördüğü sözde referandum, bölge için çok karanlık bir dönemin habercisidir. Barzani, çok ağır bir bedel ödeyeceği ve sonu hüsranla bitecek bir macera yolculuğunu başlatmıştır. Çocukluk hayalinin nasıl kabusa dönüşeceğini yaşayarak görecektir." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU AÇIKLAMA YAPMADI

IKBY'nin bağımsızlık referandumuna hükümetten ve MHP'den sert tepki gelirken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklama yapmayıp, sessiz kalması ise dikkatlerden kaçmadı.

"BARZANİ'NİN ÇOCUKLUK HAYALİ..."

Referandumla ilgili sert açıklamalarda bulunan Devlet Bahçeli, "Çocukluk hayalinin nasıl kabusa dönüşeceğini yaşayarak görecektir. Irak anayasasında 'Tartışmalı bölge' olarak kabul edilen yerlerin de referanduma dahil edilmesi ve Türkmenlerin tarihi topraklarının zorla ilhak edilmeye çalışılması, her yönüyle bir cinnet belirtisi olmuştur. Türkiye; başta Kerkük olmak üzere tarihi Türkmen illerine zorla el konulması girişimlerini ve kuzey Irak'ta suni bir bağımsız Kürt devleti kurulmasını hiçbir şart altında kabul etmeyecektir.

"TÜRKMENLERİN YAŞADIKLARI TOPRAKLARA GÖZ DİKİLMİŞTİR"

Bugün Irak'ta Türkmen kardeşlerimizin milli benlikleri ve varlıkları çok ciddi biçimde tehlike altındadır. Barzani ve peşmergeleri Türkmenlerin tarih boyunca yaşadıkları topraklara göz dikmiştir. Türkiye'nin buna izin vermeyeceğini, Türkmenlere karşı girişilecek baskı, tehdit, zulüm ve saldırıların karşılıksız kalmayacağını herkes çok iyi bilmelidir. Barzani ve Peşmergelerinin bu yöndeki niyetleri, Türkiye tarafından askeri güç kullanmak dahil gereken her tedbiri alma hakkını doğuracak bir husumet ilanı olarak görülecektir. Bunun gereği de, hiç şüphe olmasın mutlaka yerine getirilecektir." dedi.

"TÜRKİYE TEPKİSİZ KALMAYACAK"

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yaşanan son gelişmeler Türkiye'nin milli güvenliğini ve Türkmen kardeşlerimizin varlığını ve geleceğini doğrudan ilgilendirmektedir. Türkiye'nin bu gelişmeler ve ağırlaşan tehditler karşısında sessiz, tepkisiz ve hareketsiz kalması düşünülmeyecektir. Sözde bağımsızlık referandumunun sonuçlarının zamana yayılarak adım adım uygulamaya konulmasının amaçlandığı görülmektedir. Bu durumda Türkiye'nin fiili askeri güç kullanımını da içeren etkili ve kapsamlı bir 'Caydırıcılık politikası' izlemesi ve bunun için gerekli tüm önleyici ve zorlayıcı tedbirleri süratle belirleyerek gelişmelerin seyrine göre tedricen uygulamaya koyması kaçınılmaz hale gelmiştir.

IRAK'LA YAKIN İŞBİRLİĞİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Türkiye'nin milli güvenliğini ilgilendiren konularda, iktidar ve muhalefetin partiler üstü bir anlayışla birlikte hareket etmesi, vatanseverliğin asgari bir gereği olarak görülmelidir. Milliyetçi Hareket Partisi, bu anlayışla bu konudaki düşüncelerini ve önerilerini aziz milletimizle paylaşmak ve Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin dikkatine getirmek istemektedir. Türkiye'nin 25 Eylül sözde referandumunu tanımadığı; kuzey Irak'ta bağımsızlık yönünde adımlar atılmasını ve Irak Türkmenlerinin tarihi yurtlarının zorla gaspedilmesini hiçbir şart altında kabul etmeyeceği; bunun için gerekli tüm tedbirleri olma hakkının doğduğu, hiçbir tereddüte yer bırakmadan kararlılıkla ortaya konulmalı ve bunun gereklerinin somut olarak yerine getirilmesine başlanmalıdır. Bu konuda başta Irak merkezi hükümeti ve İran'la yakın işbirliği, istişare ve koordinasyon içinde hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır."