Dokunulmazlığın kaldırılmasına 139 vekilin onayı yetiyor
ensonhaber.com

demirtas

PKK'nın Doğu ve Güneydoğuda çok sayıda ilçeyi yaşanmaz hale getirmesi ve bu tablo karşısında HDP'nin çözümsüzlük tutumu ve anayasa suçu işleyerek özerkliği dahi gündeme getirmesi, TBMM'deki dokunulmazlık fezlekelerini tekrar gündeme getirdi.

GÖZLER FEZLEKELERDE

Son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Arabistan ziyareti dönüşünde, “İki eşbaşkanın yaptığı açıklamalar kesinlikle anayasa suçu. Haklarında Cumhuriyet başsavcılıklarının başlattıkları süreçler var. Bu konular takip edilmeli. Parti kapatma olayı gündeme dahi gelmemeli. Ama suçu irtikap eden milletvekili, belediye başkanı veya başkaları olabilir. Bunlar bunun bedelini ödemek durumundadır” sözleri, dikkatleri yeniden fezlekelere çevirdi.

PARTİYE DEĞİL SUÇ İŞLEYEN VEKİLE YAPTIRIM

YeniŞafak'ın haberine göre, şehit haberleriyle yürekler dağlanırken, HDP'nin terör yanlısı tutumu hükümete, HDP'ye yönelik müdahale baskılarını arttırdı. Partinin kapatılması gibi konular dahi konuşulmaya başlandı. Ancak işlenen suçların partiye değil kişiye ait olduğunu geçmişten bugüne savunan AK Parti hükümeti, bu talepleri geri çevirdi. Bununla birlikte suç işleyen vekillerle ilgili harekete geçilmesi gündemde.

139 VEKİLİN ONAYI YETİYOR

AK Parti iktidarları boyunca Meclis'e gelen dokunulmazlık fezlekeleri Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nda bekliyor. Son dönemde yaşanan gelişmeler ve Anayasal suç doğuran söylemlerin ardından fezlekelerin TBMM Genel Kurulu'na sevkedilmesi beklentileri arttı. Fezlekelerin TBMM Genel Kurulu'na gelmesi halinde görüşülebilmesi için 184 milletvekilinin bulunması yeterli. 139 milletvekilinin kabul etmesi halinde dokunulmazlık kaldırılabilecek.

330 DOSYANIN ÇOĞU HDP'LİLERE AİT

Halen TBMM'de görüşülmeyi bekleyen 330 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bu dosyaların büyük çoğunluğunu ise HDP'li milletvekillerine ait dokunulmazlık dosyaları oluşturuyor. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın da 60'ı aşkın dokunulmazlık dosyası bulunduğu belirtiliyor. 'Sırtımızı YPG'ye dayadık' diyen Eşbaşkan Figen Yüksekdağ, “PKK sizi tükürüğüyle boğar” diyen HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan gibi terör propagandası yapan çok sayıda HDP'li vekilin dokunulmazlık dosyaları TBMM'de görüşülmeyi bekliyor.

ŞOV YAPMIŞLARDI

HDP'li vekillerin çoğunun dokunulmazlık fezlekesi bulunurken, bunlardan hangilerinin gündeme alınacağı da incelemelerin ardından belli olacak. Ankara ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekelerin yanısıra son dönemdeki açıklamalara ilişkin fezlekelerin gündeme alınması bekleniyor. HDP'li vekiller, 7 Haziran sonrası Meclis'e başvurarak dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep etti ancak dönemin Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, “üyenin bizzat istemesiyle dokunulmazlığın kaldırılması mümkün değil” diyerek bu talebi geri çevirdi.