Donanmada darbe gecesi

Donanmada darbe gecesi

Ankara'da karargahları ele geçirmeye çalışan darbeciler Donanma Komutanı'nı da denizde esir aldı. Orduya kurulan ilk kumpasın adresi olan Donanma Komutanlığı'nı ele geçirilen FETO'cu terör örgütü üyesi 3 amiral her biri dev savaş makinası olan gemilere de hareket emri verdi. Ama denizciler kısa süre sonra darbeyi önleme harekatı başlattı. Darbeciler geri adım atmasaydı MİLGEM korveti Büyükada, Yavuz fırkateynini vurarak durduracaktı.

ADIM ADIM DONANMADA DARBE GECESİ

Darbe haberini olan Oramiral Veysel Kösele, emir subayıyla birlikte iskelede demirli makam botuna binerek Fenerbahçe Orduevi'nden denize açıldı.Yavuz fırkateyni en yakınındaki savaş gemisiydi.

Komutan da bu gemiye doğru yola çıktı. Bu sırada Aksaz'daki Gelibolu fırkateyni, Gölcük'teki Fatih fırkateyni ve Büyükada MİLGEM korvetinin komutanlarını aradı. "Benim ağızımdan çıkmayan hiçbir emri uygulamayacaksınız" dedi.

YAVUZ'UN KOMUTANLARI DARBECİ ÇIKTI

Oramiral Veysel Kösele ve emir subayı Yavuz fırkateynine çıkar çıkmaz havaya ateş açıldı ve derdest edildiler. Çünkü Yavuz fırkateyninin ilk iki komutanları darbeciydi.

GÖLCÜK'TE ÇATIŞMA

Aynı dakikalarda karada Gölcük'teki donanma üssünde de çatışma vardı. Harp Filosu Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım'ı etkisiz hale getiren 3 yardımcısı donanma harekat merkezini ele geçirdi. Darbeci harekat merkezi tüm gemilere kalkış emri verdi. O sırada Poyraz limanında demirli 6 fırkateyn, 1 MİLGEM korveti ve 4 hücumbot gelen emri uygulamaya koydu.

GEMİLER ŞÜPHELENDİ

Ancak durum şüpheliydi. Buna karşın emre uyarak limanda bulunan gemiler kendi aralarında haberleşmeye başladı.

CANLI YAYINA ÇIKIP "KARŞI HAREKAT BAŞLATTIK" DEDİ

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'ysa izindeydi. Marmaris'ten telefonla CNN Türk'e bilgi verdi. "Hiçbir kuvvet komutanı bu hareketi desteklemiyor. Karşı hareket başladı" dedi.

"BAŞKA EMİRLERE UYMAYACAKSINIZ"

Oramiral'in bu sözleri komutayı almasına yardımcı oldu. Tüm gemilere emir gönderildi. "Deniz Kuvvetleri Komutanı adına tüm harp gemi ve vasıtaları Gelibolu fırkateyninden gelen emirler dışında hiçbir emre uymayacaktır" talimatı verildi.

YAVUZ ABLUKAYA ALINDI

Bu emre sadece 1 gemi uymadı... Donanma Komutanı'nı esir tutan Yavuz fırkateyni.. Artık hedef Yavuz'du.. Fatih fırkateyni ve Büyükada MİLGEM korveti Adalar civarında Donanma Komutanı'nı rehin tutan Yavuz'a yaklaştı. Yavuz iletişimi kapattı. Yavuz 2 savaş gemisi tarafından abluka altına alındı.

VURULARAK DURDURULACAKTI

Üstelik MİLGEM korveti Büyükada silah sistemlerini açık ve hazır hale getirdi. Yavuz gemisi bir süre sonra geri adım attı. Eğer darbeci gemi komutanı yönünü İstanbul'a getirseydi Yavuz vurularak durdurulacaktı.

BAŞARISIZ OLUNCA "AFFEDİN" DEDİLER

Darbecilerin yenilmesiyle Yavuz'un iki komutanı ve savaş harekat subayı rehin tuttukları Donanma Komutanı'na "affedin" dediler.

Komutansa onları tutukladı ve rotayı Gölcük'e çevirdi. Gölcük'teki 3 darbeci amiralse botla üsten kaçtı.

Akın Öztürk ve ekibinin sorgu görüntüsü VİDEO