Dünya kış saati uygulamasına geçti
Ajanslar

SAR

Yüz seneden beri uygulamada olan ve 1973'teki petrol kriziyle enerji tasarrufu için Avrupa'da önem kazanan yaz ve kış saati uygulaması tartışılıyor. Elektrik enerjisini yakıttan karşılayan Avrupa ülkeleri için petrol krizi uygulamayı zorunlu kılıyordu. Ancak Fransa ve Bekçika gibi birçok ülkede artık bu uygulamanın enerji tasarrufu için pek etkili olmadığı düşünülüyor.

"SAAT UYGULAMASI KALDIRILMALI"

Brüksel Özgür Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Walter Hecq tasarruflu ampullerin kullanıldığı için saat değişiminin sanıldığı kadar tasarruf sağlamadığını savunuyor. Hacq, 1991'de yaptığı bir araştırmada bu değişimin en fazla yüzde 1 tasarruf sağladığını ileri sürmüştü. Birçok uzman ise saat uygulamalarının biyolojik ritmi bozduğu ve tarım sektörünü etkilediği gerekçesiyle kaldırılmasından yana.

TÜRKİYE'DE 'KIŞ SAATİ' 8 KASIM'DA

Türkiye'de kış saati uygulaması, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle iki hafta ertelemeli olarak 8 Kasım'da başlayacak. Kış saati uygulamasının başlayacağı günün ertelenmesine yönelik düzenleme, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un imzasıyla Başbakanlığa gönderilmişti. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim'de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçilmesi gerekiyordu. Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da sona erecek ve bu tarihte saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak.

GEÇİŞ ERTELENDİ

Kış saati uygulamasına geçiş ertelendi ancak kullanılan elektronik cihazların da bu yeni duruma göre ayarlanması gerekecek. Microsoft, bu özel duruma çözüm bulmak adına bir güncelleme yayımlarken, güncelleme indirildiğinde Windows PC'ler bugün değil, 8 Kasım'da saatleri otomatik olarak 1 saat geri alacak. Güncelleme, Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden, herkesin manuel şekilde güncellemeyi kurması gerekecek.