Earnest: Obama Erdoğan'a teminat verdi
Ajanslar

f

Earnest, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında, gazetecilerin  Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava  Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü  DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'na ilişkin sorularını  yanıtladı.

"ABD'nin sınırın bu bölgesinin kapatılması amacıyla kararlı adım  atması için Türkiye'yi bir süredir teşvik ettiğini" belirten Josh Earnest, geçen sonbaharda ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  arasında Antalya'daki G20 toplantısı sırasında yapılan görüşmede de bu konunun  gündeme geldiğini hatırlattı.

OBAMA ERDOĞAN'A TEMİNAT VERDİ

Earnest, şunları söyledi: "Türkiye'nin bu adımları atmış olması önemli bir ilerleme göstergesi.  Antalya'daki o toplantıda da Obama, bu çabalar için Türkiye ABD'nin desteğini  isterse bunun verileceği konusunda Erdoğan'a teminat verdi, çünkü stratejik  öncelikler sınırın bu bölümünün kapanmasıyla doğrudan ilgiliydi. DAEŞ ikmal hattı  buradan geçiyordu ve buranın kapanması gerekiyordu. NATO müttefikimiz Türkiye  DAEŞ karşıtı çabalara değerli katkılar sundu. Bu da (operasyon) son örneği."

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplara yönelik tepkisi  hatırlatılan Sözcü Earnest, bunu takip ettiklerini söyledi.

DURUMUN KOMPLİKE OLDUĞUNU KABUL EDİYORUZ

ABD'nin her türlü terör eylemini kararlı ve güçlü şekilde kınadığını  vurgulayan Josh  Earnest, "Diğer taraftan Suriye içinde Kürtleri de içeren bazı  unsurlar var. Bunlar bizim DAEŞ karşıtı çabalarımıza önemli katkı sağlıyorlar.  Durumun komplike olduğunu inkar etmenin anlamı yok. Bu konuda duyarlıyız ve  izlemeye devam ediyoruz." dedi.

ABD DAEŞ KARŞITI GRUPLARA DESTEK VERİYOR

Earnest, Türkiye'nin PYD'ye tepkisinin ABD ve uluslararası koalisyonun  Suriye'deki krizi çözme çabalarında hareketini zorlaştıran unsurlardan biri  olduğunu belirterek, ABD'nin DAEŞ ile mücadele eden grupları desteklediğini  hatırlattı.

Beyaz Saray Sözcüsü  Earnest, "Bunu da Türklere anlattık. Kendileri de  zaten bu durumdan rahatsızlıklarını gizlemediler. Ama gerçek şu ki Suriye içinde  DAEŞ ile savaşan gruplarda Kürtler var ama Araplar, Türkmenler ve diğerleri de  var. Bunlar kayda değer kazanımlar sağladılar. Bu kazanımlar ABD öncülüğündeki  uluslararası koalisyonun donatma faaliyetleri, danışmanlığı ve yardımı olmadan  mümkün olamazdı." şeklinde konuştu.

DAEŞ karşıtı grupların ilerlemesinin havadan destekle  güçlendirildiğini dile getiren Josh Earnest, "DAEŞ ile mücadele ettikleri sürece  Suriye'deki birleşik güçleri desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

DAEŞ İLE MÜCADELE EDENLER KARŞI KARŞIYA GELMEMELİ

Earnest, DAEŞ ile mücadele edenlerin "birbiriyle karşı karşıya  gelmemesini teşvik ettiklerini" bildirerek, sahadaki durumun karmaşıklığı göz  önüne alındığında bunun "çetrefilli bir durum" olduğunu ifade etti.