Emin Çölaşan Başbakan'ın dedesini araştırdı

Emin Çölaşan Başbakan'ın dedesini araştırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sarıkamış'ta katıldığı şehitleri anma toplantısı sırasında yapmış olduğu konuşmada ''Benim dedem de Sarıkamış'ta şehit oldu'' şeklindeki cümlesinin arkasına düşen Sözcü gazetesi Yazarı Emin Çölaşan, bu konuyla ilgili yapmış olduğu araştırmayı bugünkü köşesine taşıdı.

''ŞEHİTLERİMİZ'' DEN ARAŞTIRMA YAPTI

Çölaşan, Başbakan'ın ''Neredeyse bütün Rize, rahmetli dedem de dahil olmak üzere cepheye, buraya gelmişti. Dedem Rize Güneysu'lu Kemal Mutlu burada, Sarıkamış'ta şehit düşerek Hakk'ın rahmetine kavuştu.'' şeklindeki konuşmasından yola çıkarak, 1998 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan ''Şehitlerimiz'' adlı kitap dizisinden araştırmalar yaptığını belirtti.

5 ciltten oluşan bu kitap, 1878 Osmanlı-Rus savaşından 1998'e kadar, PKK terörü de dahil olmak üzere bütün şehitlerimizin isimlerine yer veriyor. Bu kitap üzerinde araştırmalar yapan Çölaşan, yapmış olduğu incelemeleri şöyle anlatıyor:

''Şimdi devlet tarafından yayınlanan bu kitapları açıyorum, 4. Ciltte yer alan Sarıkamış şehitleri-Rize'den şehit düşenler bölümüne bakıyorum.

Tayyip'in memleketi olan Rize'den, Sarıkamış'ta 3 şehit var:

-Ahmet oğlu Aziz
-Memiş oğlu Bayram
-Şaban oğlu Bayram

Acaba Tayyip'in dedesi bunlardan biri mi? Sanmıyorum. Eğer öyle ise Tayyip'in bunu kanıtlaması gerekir. Kaldı ki, ''Şehit dedesinin'' adının Kemal Mutlu olduğunu kendisi söylüyor.'' diyerek, aklına takılan ilk olasılığı okuyucularıyla paylaşıyor.

''DİĞER OLASILIK SIFIR''

Çölaşan, aklına gelen diğer olasılığı da, '' Milli Savunma Bakanlığı'nın geçmişte, Tayyip'in dedesinin ismini bilerek ve isteyerek şehitler listesine koymamış olmasıdır. Ancak Tayyip o sırada henüz parti kurmamıştı, Başbakan falan değildi. Dolayısıyla bu olasılık sıfır!'' şeklinde ki cümlelerle dile getiriyor.

BAŞBAKAN'I UYARDI

Kendi ülkesinin Başbakanının söylediklerine inanmak istediğini belirten Çölaşan, ''Acaba Tayyip'in dedesi savaşa Rize'den değil de başka bir yerden katılmış olmasın'' diyor. Usta yazar ayrıca, o dönemde soyadının olmadığına dikkat çekerek, Başbakan Erdoğan'ın dedesinin şehit düştüğünü belgelerle kanıtlamasını, aksi taktirde bu sözlerine inanmayanların çıkabileceğini söylerek bir de küçük uyarıda bulunuyor.